Kerk & religie

Leren over een oud, dik en beroemd boek

EMMELOORD - De grote trailer trekt genoeg bekijks. Een puber gluurt naar binnen en rent dan snel weg. Binnen bekijken leeftijdgenootjes een film over het ontstaan van de Bijbel. „Vet gaaf, zo’n boek van 2000 jaar oud.” 

Albert Groothedde
14 March 2007 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:36
EMMELOORD – Vanaf deze maand gaat het Nederlands Bijbelgenootschap met een grote trailer op bezoek bij scholen in heel Nederland. Hiermee hoopt het NBG dit jaar zo’n 10.000 scholieren tussen de 12 en 15 jaar iets bij te brengen over Gods Woord. Foto RD, S
EMMELOORD – Vanaf deze maand gaat het Nederlands Bijbelgenootschap met een grote trailer op bezoek bij scholen in heel Nederland. Hiermee hoopt het NBG dit jaar zo’n 10.000 scholieren tussen de 12 en 15 jaar iets bij te brengen over Gods Woord. Foto RD, S

Zoveel mogelijk mensen bereiken met de Bijbel, is de missie van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Het Woord is er ook voor pubers, maar hoe trek je hun aandacht?

Het nieuwste wapen in de strijd om de aandacht van jongeren te richten op de Bijbel is het programma ”BibleDate - Up to You”. Hiermee hoopt het NBG dit jaar zo’n 10.000 scholieren tussen de 12 en 15 jaar iets bij te brengen over Gods Woord.

De verpakking van het programma BibleDate valt niet over het hoofd te zien. Een grote uitschuifbare trailer staat op de parkeerplaats bij het Emmeloordse Emelwerda College. Het geheel is versierd met een bonte mengeling van figuren en kleuren: gevleugelde vissen, zwevende gebitten, overdwars drie schaakstenen en de slogan ”Up to you”.

„Je mag zelf weten wat je ervan vindt en wat je erin ziet”, vertelt projectmedewerkster Geertje Lam. „Eigenlijk net als het hele programma. Het is niet evangeliserend, maar informatief. Dit betekent dat de tieners zelf mogen weten wat ze ermee doen. Natuurlijk”, vult ze aan, „hopen we wel dat we erin slagen ze te prikkelen om de Bijbel te lezen.”

De trailer is volgestouwd met technisch vernuft. Geertje: „We vinden het belangrijk om in deze tijd, met de moderne middelen die we hebben, jongeren aan te spreken. De jongeren houden ervan interactief bezig te zijn. Door middel van ons programma met veel beeldmateriaal en interactieve elementen brengen we de Bijbel op een verfrissende, vernieuwende en eigentijds manier onder de aandacht.”

Buiten de trailer klinkt gejoel, klas 1BL3 staat voor de deur. „Ik heb er totaal geen zin in”, vertelt een scholier ongevraagd. „Het is in ieder geval beter dan Nederlands”, schreeuwt z’n maatje.

Wiskundedocent en mentor van de klas, Jan Stam, glimlacht en vertelt dat het Emelwerda College een christelijke school is. „We lezen iedere morgen uit een boekje waarin een Bijbelgedeelte wordt toegepast op maatschappelijke ontwikkelingen. Erg goed.”

„Niet met de voeten op de bank en mobieltjes uit”, begint Geertje. De tieners moeten groepjes van vijf maken. De competitie kan beginnen. Er verschijnt een vraag op een groot scherm. „Het is oud, dik en beroemd.” De keuzemogelijkheden zijn zeer divers. Er wordt wat gelachen. De meesten hebben de vraag goed: de Bijbel.

Na een flitsend filmpje over de betekenis van de Bijbel in de samenleving -„Bijna alle vrije dagen heb je aan de Bijbel te danken”- mogen de jongelui kiezen voor een discussieonderwerp. Zeker de helft kiest voor het thema geweld. Andere opties zijn vriendschappen, respect, discriminatie en relaties.

Er wordt een verhaaltje verteld. „Stel, je ziet dat iemand jouw mobieltje uit je kluisje steelt. Wat doe je?” De meesten kiezen voor de vuist. Een bedeesd meisje merkt op dat het misschien slimmer is om naar de directeur van de school te gaan.

De Bijbelse uitspraak „oog om oog, tand om tand” valt bijzonder goed in klas 1BL3. Iedereen is het ermee eens. „Goede regel”, merkt een stevige knul op. „Lekker terugslaan.” De opdracht om je vijand ook de andere wang toe te keren, wordt met boegeroep onthaald. „Wat zou er gebeuren als er niemand terug zou slaan?” vraagt Geertje. „Dan is er vrede op aarde”, antwoordt een jongen achteloos.

„Er zit veel stoerigheid in deze klas”, merkt Stam op. „Een zinnig gesprek is eigenlijk niet mogelijk. Ze houden er meer van om de handen uit de mouwen te steken.”

Of ze nu ook de Bijbel gaan lezen? „Nee, ik denk het niet, daar is dit te kort voor. Het is slechts een kennismaking. Het zou goed zijn om deze introductie van de Bijbel te combineren met een aantal Bijbellessen op school.”

NBG-medewerker Geertje is enthousiast over het programma. „Het was vandaag de eerste dag. We moesten nog een aantal kinderziekten overwinnen, maar ik heb veel positieve reacties gekregen.”

De komende maanden trekt ze met de trailer door heel Nederland. „Er is interesse van scholen, ook openbare, en dat is een goed teken.”

Een oudere jongen -hij doet z’n oordopjes even uit- komt samen met z’n vriend een kijkje bij de trailer nemen. „Zeg, over die Bijbel: die kun je toch gewoon lezen?”

Naam: Bote van Lune

Leeftijd: 13

Lees je de Bijbel wel eens?

„Nee, eigenlijk nooit. Misschien in de toekomst wel. Het lijkt me ook niet zo interessant, want ik houd niet van oude verhalen. Sowieso vind ik lezen niet

leuk."

Wat vind je van de Bible Datevoorstelling?

„Best leuk. Verder heb ik iets over de Bijbel geleerd: ik weet nu wat discriminatie betekent.”

Naam: Elif Tunbul

Leeftijd : 14

Lees je de Bijbel wel eens?

„Nee, ik ben van een andere godsdienst en daarom mag ik de Bijbel niet lezen. Ik lees liever de Koran. Maar, eigenlijk kan ik die ook niet goed lezen, want daar staan heel moeilijke letters in.”

Wat vind je van de BibleDatevoorstelling?

„Eerst dacht ik dat het heel saai zou zijn. Maar ik vind het wel leuk.”

Naam: Ketoura Dieko

Leeftijd : 13

Lees je de Bijbel wel eens?

„Vroeger, toen ik nog in Suriname woonde, las ik wel eens in de Bijbel. Nu ik ouder ben, verplichten mijn ouders het niet meer. Misschien dat ik er later weer eens voor kies.”

Wat vind je van de BibleDatevoorstelling?

„Ik vind het erg leuk en ook best leerzaam. Je komt zo toch meer te weten over de geschiedenis van de Bijbel. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de Bijbel tweeduizend jaar bestaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer