Binnenland

„We moeten de rustdag koesteren”

MAURIK - Het verzet tegen de mogelijke zondagsopenstelling van de winkels in de gemeente Buren was dinsdag imposant. Ondernemers, brancheorganisaties en kerkelijke vertegenwoordigers meldden zich tijdens de voorbereidende raadsvergadering in het gemeentehuis van Maurik om de politiek ervan te overtuigen dat die zondagsopenstelling een heilloze zaak is.

Andre Bijl
14 March 2007 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:36
MAURIK – Bijna 2800 inwoners van de gemeente Buren ondertekenden een petitie tegen de zondagsopenstelling van winkels. De kwestie kwam dinsdagavond aan de orde tijdens een voorbereidende raadsvergadering. Foto William Hoogteyling
MAURIK – Bijna 2800 inwoners van de gemeente Buren ondertekenden een petitie tegen de zondagsopenstelling van winkels. De kwestie kwam dinsdagavond aan de orde tijdens een voorbereidende raadsvergadering. Foto William Hoogteyling

Bijna 2800 handtekeningen onderstreepten dat veel inwoners van Buren hier evenmin voor voelen. Op 27 maart beslist de raad over het collegevoorstel.Het college zit in een lastig parket. Tot nu toe heeft het geen koopzondagen aangewezen. In de praktijk heeft zich echter een andere situatie ontwikkeld, waarin sommige winkels ontheffing hebben, diverse ondernemers in strijd met de wet op zondag open zijn en andere middenstanders nul op het rekest kregen toen ze het college verzochten op zondag open te mogen gaan.

Het college wil aan dat gedoogbeleid en die ongelijkheid een einde maken. „We moeten regels opstellen en handhaven”, aldus PvdA-fractieleider M. Hofman.

Directe aanleiding voor deze trendbreuk is een verzoek van de eigenaar van de C1000 in Maurik, die vorig voorjaar liet weten tijdens het hoogseizoen open te willen zijn om campinggasten en watersporters op de campings in de buurt te voorzien van vers brood en vlees voor de barbecue. Het college weigerde dat verzoek, maar de wens van de ondernemer betekende wel het startsein voor een herijking van het beleid.

Na een themabijeenkomst in januari stelde het college voor de huidige situatie te legaliseren. Dat komt erop neer dat de toeristische winkels in Buren elke zondag open mogen van 12 tot 17 uur, de meubelzaken in Maurik twaalf zondagen per jaar hun deuren mogen openen en de rest van de winkels, inclusief de C1000 in Maurik, dicht blijft.

Kerkelijke vertegenwoordigers en individuele inwoners lieten gisteravond een principieel geluid horen. G. Schalk van de oud gereformeerde gemeente in Lienden liet weten met „schrik en smart” kennis te hebben genomen van het voornemen van B en W. „Kerkdeuren worden gesloten, winkels gaan open. Dit is tegen Gods instellingen. De zevende dag werd geheiligd en tot rustdag bestemd. Anno 2007 geldt die wet nog. Laten we ons daaraan onderwerpen”, aldus Schalk.

H. de Zaaier van de hervormde gemeente in Lienden liet een soortgelijk geluid horen. Hij deed een emotionele oproep om de winkels op zondag dicht te houden. „Als echte Betuwenaar zeg ik: We hebben gevochten voor de vrije zaterdag. Moeten we nu ook gaan vechten voor de zondag?” Inwoner Van Dijk zat op dezelfde lijn. „De rustdag is een gave van God, een geschenk van de hemel. Dat moet gekoesterd worden. Daarnaast is de rustdag sociaal gezien broodnodig om niet dol te draaien.”

Verontruste ondernemers benadrukten de praktische bezwaren van de zondagsopenstelling. Een woordvoerder van MKB was eveneens mordicus tegen de openstelling van de winkels op zondag. „Het is slecht voor de kleine ondernemers. Niemand zit erop te wachten.”

Ondernemer L. van Beusichem uit Lienden liet weten dat de complete ondernemersvereniging van Lienden, Ingen en Ommeren -circa tachtig ondernemers- tegen is. Daarnaast bleken ook veel inwoners niets voor de zondagsopenstelling te voelen. In korte tijd werden ongeveer 2725 handtekeningen opgehaald, ongeveer 10 procent van de totale bevolking.

Hoewel het gisteravond ging om een voorbereidende raadsvergadering en er geen ruimte was voor debat, lieten CDA en VVD doorschemeren de huidige gedoogsituatie te willen voortzetten, in afwachting van het landelijke debat. De PvdA wil daarentegen knopen doorhakken. PCG-fractieleider C. van de Bijl vond het zorgelijk dat er nu al winkels op zondag open zijn.

PCG-wethouder Velthorst denkt dat het collegevoorstel het best haalbare alternatief is. „Ik zie geen meerderheid ontstaan voor het dicht houden van alle winkels. Een andere optie is dat de winkels twaalf zondagen open mogen. Ik hoop niet dat dat gaat gebeuren.” Velthorst benadrukt dat het onderwerp de bevolking bezighoudt. „Het leeft enorm. Bijna 2800 handtekeningen is nogal wat. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Het bewijst hoe gevoelig dit onderwerp ligt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer