Buitenland

Surinaamse militairen als stratenmakers

Surinaamse militairen vervelen zich in de kazerne, dus kunnen ze best een handje helpen om gaten in slechte wegen dicht te gooien, trottoirs te herstellen of bij de restauratie van historische panden in Paramaribo. Dit opmerkelijke idee van de onderdirecteur van het ministerie van Openbare Werken, Roy Ramdien, is door het overgrote deel van de soldaten met gejuich ontvangen. Want zij vervelen zich nu echt verschrikkelijk.

Van onze correspondent
23 August 2002 23:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

Sergeant Marius Sabajo, gelegerd in de Memre Buku-kazerne in Paramaribo, ziet het al voor zich: „In plaats van de hele dag wapens schoonmaken en een beetje rondhangen kunnen we ons eindelijk eens nuttig maken voor de gemeenschap. Er is zo veel te doen. Het leger kost de belastingbetaler enorm veel geld, dus daar mogen ze ook wel iets voor terugkrijgen.”

Tot zo’n tien jaar geleden had het Surinaamse leger de handen vol aan het instandhouden van het militaire regime van Desi Bouterse en aan de binnenlandse oorlog met het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. Maar nu de democratie is hersteld, is de rol van het leger geminimaliseerd. Bovendien is er geen geld voor vernieuwingen. Rijdende legervoertuigen zijn er nauwelijks, langdurige trainingen in de wildernis worden nog maar zelden georganiseerd. Met als gevolg dat de meeste militairen doelloos in de kazerne de tijd proberen te doden.

Roy Ramdien van Openbare Werken weet wel raad met de frustraties van de militairen. Hij wil hen inzetten bij grootscheepse infrastructurele projecten. „Het mes snijdt natuurlijk aan meerdere kanten. Het ministerie, dat een gebrek aan mankracht en geld heeft, kan met de vaardigheden van de militairen op goedkope wijze dringende werkzaamheden laten uitvoeren, zelf zijn de soldaten blij dat ze zich nuttig kunnen maken, en de gemeenschap heeft er baat bij omdat slechte wegen en voetpaden weer begaanbaar worden gemaakt. Bovendien kunnen we op deze manier het verval van Paramaribo, en met name van de binnenstad, een halt toeroepen.”

Voor het zover is moet er nog wel heel wat water door de Surinamerivier stromen. Want in de bureaucratische oud-kolonie moeten vele instanties en personen toestemming geven voor een dergelijke operatie. Pas als een officieel verzoek om de militairen als stratenmakers en bouwvakkers aan de slag te laten gaan is ingediend en iedereen die er wat over te zeggen, inclusief president en opperbevelhebber Ronald Venetiaan, toestemming heeft gegeven, zullen de leden van de gewapende macht het straatbeeld van het verpauperde Paramaribo kunnen gaan verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer