MKB: Snel andere baan voor gehandicapten
SCHEVENINGEN (ANP) - Voor langdurig zieke werknemers in kleine bedrijven moet het na twee maanden duidelijk zijn of ze kunnen terugkeren in hun functie. Als dat niet meer kan, moet zo snel mogelijk een baan bij een ander bedrijf worden gevonden om hen te behouden voor de arbeidsmarkt.
Er moet niet twee jaar worden gewacht met stappen nemen tot iemand is gekeurd. Dat bepleitte MKB-voorzitter Hermans maandagmiddag op een congres in Scheveningen over de problematiek van de 35-minners. Dit zijn mensen die voor minder dan 35 procent zijn afgekeurd. Zij komen niet in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar raken wel vaak hun baan kwijt.Elk jaar worden 100.000 werknemers in het midden- en kleinbedrijf langdurig ziek. De werkgever moet het loon twee jaar doorbetalen totdat de WIA-keuring (voor arbeidsongeschiktheid) uitsluitsel geeft over de mate waarin een werknemer nog kan werken. Uit onderzoek van MKB en verzekeraar Interpolis blijkt dat bij de meeste langdurig zieken na acht weken wel duidelijk is of iemand kan terugkomen in zijn of haar functie.
Voorzitter Van der Kolk van FNV Bondgenoten was het met Hermans eens dat twee jaar thuis zitten voor niemand goed is. „Dat is funest voor iemands kansen op de arbeidsmarkt”, aldus Van der Kolk. „Detachering is dan een prima oplossing.”
Werkgevers en werknemers hadden afgesproken dat voor 35-minners een oplossing op maat gezocht zou worden op ondernemersniveau. Maar voor kleine en middelgrote bedrijven is het moeilijk binnen de organisatie een andere functie te zoeken voor iemand die zijn eigen werk niet meer kan doen.
Een kapper heeft geen ander werk voor een werknemer met kapperseczeem, gaf Hermans als voorbeeld. De overheid moet het voor werkgevers financieel aantrekkelijk maken een 35-minner van een ander bedrijf over te nemen. Ook kan de overheid voor de betrokken werknemer het risico beperken dat die door de overstap bijvoorbeeld zijn recht op WW verliest.
FNV Bondgenoten wil in cao’s afspraken maken over de positie van de 35-minners. Een ontslagverbod en een werkgarantie voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten zijn daarbij het uitgangspunt, aldus Van der Kolk.