Grondvlak
De cijferplaat, de wijzers, het torenkruis, de haan en de bol van de toren van de hervormde kerk aan de Brink in Kootwijk zijn donderdag na restauratie teruggeplaatst.
Dat meldt de website van de gemeente Barneveld. De operatie is uitgevoerd door het team gebouwen van de gemeente Barneveld, in samenwerking met de Koninklijke Eijsbouts uit Asten.Barneveld had Eijsbouts opdracht gegeven de cijferplaat, de wijzers, het torenkruis, de haan en de bol van de uit het begin van de zestiende eeuw daterende kerktoren van het dorp Kootwijk te conserveren. De conserveringswerkzaamheden bestonden onder andere uit het herstellen van de wijzerplaat, het opnieuw uitbalanceren van de wijzers, het verstevigen van het torenkruis en het opnieuw vergulden van gedeelten van de haan en de bol.
De kosten van de restauratie, die in totaal ongeveer 9000 euro bedroegen, worden gedragen door de gemeente Barneveld
Gg Vlissingen 75 jaar
De gereformeerde gemeente van Vlissingen bestaat vrijdag 75 jaar. Op 16 maart 1932 werd de gemeente in Vlissingen geïnstitueerd door ds. A. Verhagen. Hij bevestigde in deze dienst twee ouderlingen en twee diakenen en preekte daarbij over Zacharía 4:10.
Vrijdagavond (19.30 uur) zal er in de Marnixkerk aan het Marnixplein een herdenkingsbijeenkomst gehouden worden in de vorm van een gemeenteavond. Na de openingsmeditatie door de predikant van de gemeente, ds. C. G. Vreugdenhil, zal er door verschillende leden van de gemeente een terugblik worden gegeven op de afgelopen 75 jaar. Zij vertellen met behulp van een fotopresentatie over de instituering van de gemeente, de locatie van het kerkgebouw, de financiën, de predikanten die de gemeente dienden en het gemeenteleven. Het thema van de herdenkingsbijeenkomst is: ”De wonderen die God gedaan heeft”.
Na de sluiting is er een informeel samenzijn waarin gelegenheid is voor ontmoeting. In de zalen van de kerk hangen door gemeenteleden gemaakte collages met fotomateriaal uit de afgelopen 75 jaar.
Verhuizing cgk Leiden
De christelijke gereformeerde kerk te Leiden houdt zondag haar laatste dienst in de Opstandingskerk aan de Steenschuur in Leiden. In de middagdienst (17.00 uur) wordt een periode van ruim honderd jaar kerken aan de Steenschuur op passende wijze afgesloten, zo meldt de gemeente in een persbericht. Voorafgaand aan de dienst is er gelegenheid het kerkgebouw nog een keer te bekijken.
De redenen voor de verhuizing zijn de hoge onderhoudskosten van de kerk en toenemende parkeerproblemen. De gemeente hoopt op 1 april haar eerste dienst in het nieuwe kerkgebouw aan de Aerent Bruunstraat te houden. Deze voormalige Bevrijdingskerk is afgestoten door de Protestantse Kerk. Op zondag 25 maart wordt in het gebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Leiden een dienst belegd.
De officiële opening van het gebouw aan de Aerent Bruunstraat vindt plaats op zaterdag 15 september, na afronding van alle renovatiewerkzaamheden. De christelijke gereformeerde kerk in Leiden telt ruim 400 leden en wordt gediend door ds. J. G. Schenau.
Asbest kerkje Vierhuizen
In de lambrisering en op de zolder van het kerkje in Vierhuizen is asbest aangetroffen. Dat zegt Jessica Hendriks van de Stichting Oude Groninger Kerken in het Dagblad van het Noorden. De van oorsprong tufstenen kerk in het Groningse dorp stamt uit de middeleeuwen. In de loop van de eeuwen heeft het gebouw veel te lijden gehad van weersinvloeden. De dorpskerk en het orgel moeten volledig worden opgeknapt. Onlangs won de kerk hiervoor in een televisieprogramma 920.000 euro.
De architect die het plan voor de restauratie van de kerk uitwerkt, stuitte vorige maand tijdens inspecties van het monument op asbest. Vermoedelijk is dit tijdens een modernisering van de kerk in de jaren vijftig in het pand terechtgekomen. De Stichting Oude Groninger Kerken gaat er nog steeds van uit dat de prijs van 920.000 euro toereikend is voor herstel van de kerk. „In de kerk zit inderdaad wat asbest, maar niet extreem veel”, aldus Hendriks. Voor de verwijdering van het asbest wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Haast lijkt daarbij geboden. De stichting streeft er namelijk naar medio mei een begin te maken met het herstel van de Vierhuister kerk.
Hoewel het er, volgens de stichting, niet naar uitziet dat de asbestvondst tot een fikse financiële strop leidt, is inmiddels wel duidelijk dat diverse „gebruiksvoorzieningen” nu niet uit de prijzenpot kunnen worden betaald. De wens is het monument te voorzien van een keukentje en een invalidentoilet. Verder is er geld nodig voor het uitzetten van een wandelroute in de omgeving van het kerkje.
Sloop kerk Oud-Beijerland
Woningcorporatie Union begint volgende week met de sloop van de kerk van de voormalig gereformeerde gemeente aan de Wilhelminastraat in Oud-Beijerland. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Op de plaats waar nu de kerk staat, verrijst komend jaar een appartementencomplex voor verstandelijk gehandicapte jongeren.
De sloopwerkzaamheden nemen ongeveer twee weken in beslag. Geprobeerd wordt de overlast voor de omgeving te beperken. Het is de bedoeling om in mei te beginnen met de nieuwbouwwerkzaamheden. Die zullen ruim een jaar in beslag nemen.
Met de nieuwbouw aan de Wilhelminastraat gaat voor de oudervereniging Wonen (z)onder Zorg een lang gekoesterde wens in vervulling: een woongebouw op maat voor thuiswonende gehandicapte kinderen. In het woongebouw worden op de twee verdiepingen veertien appartementen gerealiseerd, bestemd voor het begeleid zelfstandig wonen van verstandelijk gehandicapten. Op de begane grond komen kantoorruimten voor enkele maatschappelijke organisaties.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.