Binnenland

Familiedrama Haarlem: vier doden

HAARLEM - Een 32-jarige man uit Haarlem heeft maandag zijn schoonmoeder om het leven gebracht en daarna zichzelf en zijn twee zoontjes voor de trein geworpen. In reactie pleitten hoogleraren dinsdag voor soberheid in de berichtgeving, omdat deze mensen mogelijk op een idee brengt.

Binnenlandredactie
12 March 2007 15:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

Volgens de politie zijn relationele problemen mogelijk het motief geweest voor de 32-jarige Haarlemmer, die maandag eerst zijn 58-jarige schoonmoeder en daarna zijn twee zoons van 4 en 6 jaar oud en zichzelf doodde.Tijdens een persconferentie zeiden burgemeester Schneiders van Haarlem en politiedistrictschef Holla dat de vader nog getrouwd was met de moeder van de twee kinderen, maar dat er problemen waren in de relatie. Volgens de politie was het echtpaar verwikkeld in een echtscheidingsprocedure.

Om 14.08 uur kreeg de politie een melding dat een 58-jarige vrouw zou zijn gedood. In de woning aan de Kritzingerstraat vonden zij het lichaam van de vrouw. Omwonenden vertelden de politie dat de 32-jarige schoonzoon van de vrouw met zijn twee zoontjes was vertrokken. Niet veel later kwam de melding binnen dat de man met zijn twee kinderen op de spoorwegovergang in Haarlemmerliede voor de trein was gesprongen. De echtgenote en moeder was niet thuis tijdens het drama. Zij is later door familieleden opgevangen. Het gezin was niet bekend bij de hulpverlening, aldus de burgemeester en Holla.

Het is het derde gezinsdrama dit jaar in Nederland. Vorige week kwamen in Hengelo (Gld.) bij een gezinsdrama een vrouw en twee kinderen om. Kort daarvoor vermoordde in het Belgische Nijvel een moeder haar vijf kinderen. In het Duitse Mönchengladbach bracht een Nederlandse Turk zijn ex-vrouw en kind om. Een echtelijke ruzie in Sprang-Capelle eindigde in februari met de dood van beide echtelieden.

In reactie op het Haarlemse familiedrama klinkt de oproep aan media om terughoudend te zijn in de berichtgeving. Klinisch psycholoog en hoogleraar Wolters liet vanmorgen aan diverse kranten weten dat er in deze gevallen sprake is „van een bepaalde besmetting. Die opvatting is onze beroepsgroep langzamerhand toegedaan. Voorbeelden als deze trekken anderen over de drempel.”

Wolters stelt niet dat er niet over deze zaken moet worden bericht, „maar wel dat het terughoudend moet gebeuren.” Ook VU-hoogleraar suïcidepreventie Kerkhof spreekt in de Volkskrant van een „imitatie-effect.” „Vooral gedetailleerde berichtgeving brengt mensen op een idee.”

Na een reeks familiedrama’s in de jaren negentig maakte minister Sorgdrager van Justitie afspraken om minimale informatie te geven over dergelijke zaken. Dat leidde tot een tijdelijke vermindering.

Psycholoog-criminoloog F. Koenraadt, werkzaam bij de Universiteit Utrecht en het Pieter Baan Centrum, deelt de oproep tot terughoudendheid in de media. „De gretigheid waarmee ze zich op familiedrama’s storten, neemt zorgwekkende vormen aan. Men speculeert graag over de mogelijke oorzaken, voordat justitie het onderzoek heeft afgerond. Goed onderzoek doen is echter geen kwestie van enkele dagen en al helemaal niet van enkele uren. Niemand heeft er baat bij dat de media tijdens het onderzoek politie en justitie voor de voeten lopen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer