Economie

Organon naar Schering-Plough

ARNHEM - Het chemie- en verfconcern Akzo Nobel verkoopt zijn farmaciedochter Organon aan het Amerikaanse farmaciebedrijf Schering-Plough voor 11 miljard euro. De voorgenomen beursgang van het dochterbedrijf is daarmee van de baan.

Redactie economie
12 March 2007 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

Dat heeft Akzo Nobel vanmorgen bekendgemaakt. Het concern stuurde meer dan een jaar aan op een verzelfstandiging van Organon via een gefaseerde beursgang. Vrijdag gaf het Arnhemse concern nog aan de farmadochter op 27 maart naar de beurs van Amsterdam te brengen. Eerdere biedingen begin dit jaar werden door Akzo Nobel afgewezen omdat de prijs te laag zou zijn.Met het bod van 11 miljard euro in contanten van Schering-Plough kiest Akzo Nobel voor een onmiddellijk afscheid van Organon. De bestuurders zijn tot de conclusie gekomen dat de overname voor alle partijen de beste optie is, aldus topman Hans Wijers. „Wij zijn van mening dat deze transactie van wezenlijke waarde is voor onze aandeelhouders en recht doet aan de belangen van stakeholders.”

Schering-Plough benaderde Akzo Nobel anderhalve week geleden met het bod, zei Wijers. De top van Akzo Nobel is gisteren bijeengekomen om erover te praten.

Analisten hadden berekend dat een gefaseerde beursgang van Organon 9 miljard tot 10 miljard euro zou opleveren. Akzo Nobel kondigde begin vorig jaar aan het bedrijf uit Oss binnen twee tot drie jaar na de beursgang gefaseerd te willen verzelfstandigen.

De verkoop van Organon aan Schering-Plough moet nog worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten. Akzo Nobel verwacht de verkoop van Organon aan de Amerikanen in de tweede helft van het jaar af te ronden.

Organon is vooral bekend als producent van anticonceptiemiddelen, waaronder de pil en de NuvaRing. Het bedrijf heeft een jaaromzet van ruim 3,7 miljard euro, de diergeneesmiddelenfabrikant Intervet meegerekend. Er werken 19.000 mensen.

Schering-Plough, dat zijn hoofdkantoor heeft gevestigd in de Amerikaanse staat New Jersey, behaalde in 2006 met 33.500 werknemers een omzet van 10,6 miljard dollar. Het Amerikaanse concern maakt onder meer cholesterolverlagers en medicijnen tegen gewrichtsontstekingen.

Akzo Nobel geeft een klein deel van de verkoopopbrengst terug aan de aandeelhouders. Het gaat hier om maximaal 10 procent van het aandelenkapitaal, ofwel 1,3 miljard euro. Ook vloeit een deel van de opbrengst naar het pensioengat van Akzo Nobel, met name in het Verenigd Koninkrijk. Op de effectenbeurs in Amsterdam werd positief gereageerd. Het aandeel Akzo Nobel steeg in de ochtendhandel 16 procent tot 53,91 euro.

„We kunnen ons nu richten op versnelde groei van de verf- en chemieactiviteiten van Akzo Nobel”, aldus Wijers. De voormalige minister van Economische Zaken denkt daarbij aan de overname van verfbedrijven. Akzo Nobel is met een aandeel van ongeveer 8 procent marktleider op de wereldwijde, versnipperde verfmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer