Defensie onderzoekt wangedrag militairen
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) gaat kijken hoe hij binnen de huidige wetten wangedrag van militairen buiten diensttijd beter kan aanpakken.
Hij wil weten hoe hij kan achterhalen of een militair in zijn vrije tijd met politie en justitie in aanraking is geweest. Van der Knaap pleit nog niet voor aanpassing van de wetgeving. Dat heeft een woordvoerder vrijdag bekendgemaakt.Een militair die in zijn vrije tijd wordt opgepakt en niet zegt dat hij militair is, wordt nu als een burger behandeld. Dat betekent dat hij kan worden veroordeeld, zonder dat zijn werkgever daarvan op de hoogte wordt gesteld. Zegt hij wel dat hij militair is, dan neemt de marechaussee het onderzoek over. Maar ook als dat tot een veroordeling leidt, wordt die alleen aan Defensie doorgegeven als er een duidelijke relatie is tussen het misdrijf en de functie van de militair.
Defensie kan buiten eventuele strafrechtelijke vervolging zelf ook maatregelen nemen tegen militairen die zich buiten diensttijd misdragen. Het nieuws over verkeerd gedrag of eventuele misdrijven komt alleen binnen via het personeel zelf, berichten in de media of andere bronnen. Als voorbeeld noemt de woordvoerder een sportinstructeur van de krijgsmacht die in het televisieprogramma Blik op de Weg werd betrapt op te hard rijden.
Voor hij of zij wordt aangesteld, controleert defensie of een nieuwe medewerker een strafblad heeft, maar dat gebeurt daarna niet meer. Defensiepersoneel met een vertrouwensfunctie wordt overigens wel elke vijf jaar gescreend door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).