Economie

„Veel interesse beleggers voor Organon”

AMSTERDAM (ANP) - Organon Biosciences, de geneesmiddelendochter van Akzo Nobel, verwacht op 27 maart naar de beurs te gaan. Dat heeft bestuursvoorzitter Toon Wilderbeek van Organon Biosciences vrijdag gezegd.

9 March 2007 21:28Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

Hij deed de uitspraak tijdens een bijeenkomst in Londen, waar de voorgenomen beursgang werd toegelicht.Maandag brengt Akzo Nobel het prospectus uit waarin de voorwaarden van de beursgang vermeld staan. De komende twee weken gaat Organon Biosciences de boer op om beleggers warm te maken voor het nieuwe farma-aandeel. „Ik signaleer zeer veel interesse onder beleggers voor aandelen Organon”, aldus Wilderbeek.

De voorgenomen beursgang werd eerder al aangekondigd door Akzo Nobel. Het chemie- en verfconcern besloot vorig jaar de farmadivisie te verzelfstandigen. Er zouden te weinig synergievoordelen zijn tussen vruchtbaarheidspillen enerzijds en verf en chemie anderzijds.

De verzelfstandiging van Organon Biosciences wordt de komende twee tot drie jaar gefaseerd uitgevoerd. In eerste instantie wordt een minderheidsbelang van 20 tot 30 procent van Akzo’s farmapoot naar de beurs van Amsterdam gebracht. De waarde van het bedrijf uit Oss wordt door analisten geschat op 9 miljard euro.

Organon Biosciencestopman Wilderbeek heeft er alle vertrouwen in dat het bedrijf een sterke, onafhankelijke toekomst tegemoet gaat. Het grootste voordeel van het afscheid van moederbedrijf Akzo Nobel is volgens hem dat de betrokkenheid binnen het bedrijf hiermee wordt vergroot. „Nu hoef je als farmaproducent bij grote investeringsbeslissingen niet ook te kijken naar de bouw van een verffabriek.”

Tijdens de bijeenkomst in Londen zei de nieuwe topman van Organon Biosciences te verwachten de winstmarges de komende jaren te kunnen verbeteren door onder meer kosten te besparen bij de productie- en verkoopafdelingen. De verkoopteams van Organon werden de afgelopen drie jaar met 20 procent verkleind.

Voor het geneesmiddelenonderdeel Organon, dat zich richt op medicijnen voor mensen, denkt Wilderbeek de marges te kunnen opkrikken naar een niveau vergelijkbaar met Europese concurrenten tot 18 procent tegen 13 tot 14 procent nu. Bij het diergeneesmiddelenonderdeel Intervet verwacht hij het percentage te kunnen verhogen naar meer dan 20 procent tegen 18 tot 19 procent momenteel.

Organon Biosciences, vooral bekend van de anticonceptiepil, is met een nummer 25-positie in de farmaciewereld een middenmoter. Samen met het diergeneesmiddelenonderdeel Intervet heeft Organon Biosciences een jaaromzet van ruim 3,7 miljard euro en werken er 19.000 werknemers.

Sommige analisten vragen zich af of het nieuwe Organon Biosciences als middelgroot farmabedrijf zelfstandig kan overleven in de zich al jaren samenklonterende farmaceutische industrie. Wilderbeek verweert zich hiertegen door te wijzen op de leidende positie van Organon in nichemarkten als vruchtbaarheidsbehandelingen en anesthesie. „Wij zijn ervan overtuigd dat we in bepaalde specifieke markten zelfstandig actief kunnen zijn.”

De timing van de beursgang van Organon Biosciences komt wel op een ongelukkig moment. Vorige week kelderden de aandelenbeurzen wereldwijd na een reeks slechte berichten. Volgens Wilderbeek is niet overwogen de beursgang uit te stellen. „Wat ik van analisten begrijp, is dat het om een gezonde correctie ging. Er is fundamenteel weinig veranderd”, aldus Wilderbeek.

Financieel directeur Jorg Spiekerkotter maakt zich over dit punt ook geen zorgen. „De farmasector staat op de aandelenmarkten bekend als een veilige haven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer