Democraten presenteren plan aftocht Irak
NEW YORK - De Democraten hebben donderdag het eerste concrete plan voor de aftocht van Amerikaanse troepen uit Irak gepresenteerd. Het gaat om in totaal drie voorstellen, die er alle van uitgaan dat de Amerikaanse troepen Irak voor de verkiezingen in november volgend jaar verlaten hebben.
De Republikeinse minderheid in het parlement en de regering-Bush lieten onmiddellijk weten dat zij de voorstellen afkeuren. „Dit is een plan waarmee president Bush nooit akkoord zal gaan”, aldus topadviseur Dan Bartlett van Bush, die zei dat de president „indien nodig” gebruik zal maken van zijn vetorecht om het plan te blokkeren. Bush wil de troepenmacht in Irak juist versterken.De Democratische fractieleider in de Senaat, Harry Reid, noemde troepenuitbreiding donderdag een „heilloze weg.” Hij presenteerde een plan dat ervan uitgaat dat de Amerikaanse troepen eind maart volgend jaar Irak hebben verlaten. Net als de twee plannen die in het Huis van Afgevaardigden circuleren, gaat Reids plan ervan uit dat een groot deel van de troepen die Irak verlaten naar Afghanistan worden doorgestuurd. „Die oorlog is werkelijk een centraal front in de strijd tegen het terrorisme, maar wordt door de regering-Bush ernstig verwaarloosd”, aldus Reid.
In het Huis van Afgevaardigden maakte de Democratische fractieleidster, Nancy Pelosi, een plan bekend dat uitgaat van „taken” waaraan de Iraakse overheid moet voldoen. Lukt dat niet, dan moeten de Amerikaanse troepen „op korte termijn” worden teruggetrokken. Lukt het de regering in Bagdad wel om bepaalde militaire, politieke en economische doelstellingen te realiseren, dan kan het vertrek van de troepen worden vertraagd, maar zij moeten uiterlijk in de herfst van volgend jaar vertrokken zijn.
Het derde plan is afkomstig van een liberale groep Democraten die -criteria of geen criteria- de Amerikaanse troepen nog dit jaar weg wil hebben uit Irak. „Onze militairen worden ingezet in een zinloze oorlog, die volgens de laatste opiniepeilingen door twee derde van onze bevolking wordt afgekeurd. Alle strategieën hebben tot nu toe gefaald en president Bush heeft er een chaos van gemaakt. Daar moet een eind aan komen”, meent Democratisch afgevaardigde Carol Shea-Porter.
Het gaat deze keer niet zoals enkele weken geleden om een niet-bindende verklaring, maar om een amendement dat gekoppeld wordt aan het verzoek van president Bush om 100 miljard dollar extra beschikbaar te stellen voor de militaire operaties in Irak en Afghanistan. „Bush kan natuurlijk z’n veto gebruiken, maar dan bestaat de kans dat hij geen geld krijgt. Dat betekent dat deze voorstellen de confrontatie tussen de Democraten en de president over de oorlog in Irak verscherpen”, aldus politiek analist Thomas Palmer van het Cato Research Instituut in Washington. Het plan om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak zal vooral in de Senaat op Republikeinse oppositie kunnen rekenen, omdat de Democraten daar over een uiterst krappe meerderheid beschikken.