Binnenland

„Artsen moeten niet verplicht voeden”

Nederlandse artsen mogen onder geen beding meewerken aan het onder dwang voeden van Volkert van der G. Die oproep heeft de Johannes Wierstichting voor mensenrechten en gezondheidszorg vrijdag gedaan aan de artsenorganisatie KNMG.

ANP
23 August 2002 21:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:45

Aanleiding voor de oproep van drie huisartsen en twee sociaal geneeskundigen zijn uitlatingen van Tweede-Kamerleden dat de vermeende moordenaar van Pim Fortuyn desnoods onder dwang moet worden gevoed als hij voedsel blijft weigeren. Minister Donner gaf donderdag al aan dat er volgens hem hiervoor voldoende wettelijke mogelijkheden zijn.

De artsenorganisatie wil snel overleg met de minister over de kwestie, vanwege het grote belang en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de KNMG. De organisatie houdt vooralsnog vast aan haar standpunt dat een arts alleen een geneeskundige behandeling mag toepassen na toestemming van de patiënt.

„Het recht op zelfbeschikking, lichamelijke integriteit en een wilsverklaring zijn van groot belang voor artsen.” Bovendien maakt elke arts zijn eigen afweging, op basis van professionele autonomie én een geweten. „Ook kan hij besluiten niet mee te werken als daarvoor juridische argumenten zijn.”

Bij dwangvoeding wordt onder leiding van een arts via de neus een slang ingebracht in de maag. Deze plaatsing is volgens artsen van de Johannes Wierstichting bij een tegenstribbelende patiënt een risicobehandeling, die kan leiden tot een dodelijke longontsteking.

Ook wordt volgens de stichting ten onrechte gedacht dat een infuus redding kan brengen. Als een hongerstaker in coma is, komt dwangvoeding waarschijnlijk te laat. Indien de hongerstaker het al overleeft, heeft hij een grote kans op een blijvende handicap, stelt de stichting.

Volgens hen verbiedt de World Medical Association het onder dwang toedienen van voedsel expliciet in de verklaring van Tokio van 1975 en de verklaring van Malta van 1992. Ook Nederlandse medici moeten zich volgens de stichting hier aan houden. Artsen die meewerken aan dwangvoeding riskeren civielrechtelijke en tuchtrechtelijke procedures, aldus de Johannes Wierstichting.

Van der G. weigert al 43 dagen voedsel, uit protest tegen onder meer de aanwezigheid van een camera in zijn cel. Hij heeft een wilsbeschikking opgesteld waarin staat dat hij geen dwangvoeding wil. Volgens zijn advocaten gaat het naar omstandigheden nog goed met Van der G.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer