Buitenland

„Gevaarlijke monstergolf komt vaker voor”

HAMBURG (ANP) – Voor de scheepvaart gevaarlijke monstergolven van 30 of zelfs 40 meter hoog komen op de wereldzeeën vaker voor dan tot nu toe gedacht: twee á drie keer per week. Dit blijkt uit de tot nu toe grondigste studie naar het fenomeen door wetenschappers van het instituut DLR, zo meldde het weekblad Der Spiegel donderdag op zijn website.

8 March 2007 19:33Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

De wetenschappers maten met behulp van satellieten de hoogte van de waterspiegel tot op de centimeter nauwkeurig. Zij stelden vast dat vooral in de noordelijke Atlantische Oceaan het fenomeen vaak voorkomt, door het effect van de Golfstroom en het op elkaar botsen van golven uit verschillende richtingen.De monstergolven kunnen ook de Noordzee bereiken. Zo werd vorig jaar een op vijftien meter hoogte boven het water gelegen onderzoeksplatform vernield voor de kust van het Duitse eiland Borkum, voor de Eemsmonding naast het Nederlandse Rottumeroog gelegen. De golf was 20 á 25 meter hoog, aldus golvendeskundige Wolfgang Rosenthal van het golvenonderzoekscentrum GKSS in Geesthacht. „Zo’n hoge golf in de Noordzee had ik nog maar luttele jaren geleden onmogelijk geacht".

Monstergolven hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk schepen in problemen of zelfs tot zinken gebracht. Het ongeluk met de olietanker Prestige, die in de herfst van 2002 zonk en voor olievervuiling zorgde aan de Europese kust, wordt inmiddels door een monstergolf verklaard.

Het cruiseschip Bremen met 137 passagiers aan boord werd in 2001 door een 35 meter hoge golf zwaar beschadigd. Door vernielde raampjes drong water naar binnen; de machine viel uit. De bemanning wist op tijd de hulpmotor in te schakelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer