Europese energietop van start
BRUSSEL (ANP) – Regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU–landen zijn het donderdag eens geworden over ambitieuze doelen voor de strijd tegen de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegels. Maar splijtzwam tijdens een EU–top in Brussel was de vraag of kernenergie meetelt als hernieuwbare, duurzame energiebron, zoals Frankrijk bepleit.
De leiders sloten snel een akkoord over een reductie van de uitstoot van CO2 (kooldioxide) met 20 procent in 2020 (ten opzichte van 1990), en 30 procent als andere rijke landen en landen als China en India ook serieus meedoen. Ook is afgesproken het percentage biobrandstoffen bij transport te verhogen tot 10 procent.Maar tot bindende afspraken over een minimumpercentage voor hernieuwbare energie uit zon, wind, getijden en aardwarmte kwamen de EU–leiders nog niet. En het echte werk, het verdelen van de lasten om gezamenlijk tot de klimaatdoelen te komen, begint pas na de top. Onderhandelingen over wie welk deel van de vermindering van de kooldioxide–uitstoot voor zijn rekening neemt, kunnen nog jaren duren.
Frankrijk was op de eerste dag van de top een van de landen die dwarslagen, samen met een groot aantal voormalige Oostbloklanden. De Franse president Chirac, bezig aan zijn laatste echte EU–top, eiste dat kernenergie wordt meegeteld als duurzame energiebron. Kerncentrales stoten immers nauwelijks CO2 (kooldioxide) uit.
Maar landen als huidig EU–voorzitter Duitsland, Groot–Brittannië en Nederland zijn daarop tegen. Landen als Oostenrijk en Ierland zijn sowieso tegen kernenergie.
Premier Balkenende zat enigszins in een lastig pakket. In zijn vorige kabinet is uitgebreid gewezen op de voordelen van kernenergie, maar in de het nieuwe regeerakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie is afgesproken dat er geen nieuwe kerncentrales gebouwd gaan worden. Wel blijft de centrale in Borssele open. Balkenende wil daarom op een later moment een apart Europees debat over kernenergie.
Verschillende EU–leiders hadden de top van tevoren aangekondigd als grensverleggend en de voorstellen als het meest ambitieuze klimaatplan ooit. Maar de voorzitter van het Europees Parlement, de Duitser Pöttering pleitte voor nog ambitieuzere doelstellingen.