Balkenende: meest ambitieuze klimaatprogramma ooit
BRUSSEL (ANP) – „Dit is het meest ambitieuze klimaatprogramma ooit". Dat zei premier Jan Peter Balkenende donderdag over de voorstellen waar de regeringsleiders van de Europese Unie donderdag en vrijdag in Brussel over praten. De plannen moeten de opwarming van de aarde beperken en stijging van de zeespiegels voorkomen.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft daarvoor een aantal doelen gesteld die Balkenende van harte ondersteunt. Zo wil de commissie dat Europa zuiniger omgaat met energie, in 2020 in elk geval 20 procent minder van het broeikgasgas CO2 (kooldioxide) uitstoot dan in 1990 en dat de energie uit hernieuwbare bronnen (water, wind, zon) 20 procent gaat uitmaken van onze energieconsumptie.Balkenende riep – samen met de Britse premier Tony Blair – zijn collega’s in de EU vorig jaar oktober al op het klimaat hoger op de agenda te zetten. Ook pleitten zij ervoor om het debat over een gegarandeerde toekomstige energievoorziening te koppelen aan klimaatverandering.
Volgens de premier moet Europa de leiding nemen in de internationale strijd tegen de broeikasgassen. „Het zit in de hoofden en harten van de mensen en het gaat om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. We moeten spaarzamer zijn met energie".
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, dit half jaar voorzitter van de EU, zei onlangs dat ze alle gloeilampen in haar huis had vervangen door spaarlampen. Balkenende is daar naar eigen zeggen ook mee bezig, zowel thuis als in het Torentje in Den Haag.
De premier verwacht veel heil van nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals schonere automotoren. Duurzaamheid en economische groei kunnen in zijn ogen samengaan als Europa vooroploopt bij die nieuwe uitvindingen. Daar liggen volgens hem enorme kansen voor het bedrijfsleven.
Frankrijk wil tijdens de top een debat over kernenergie, omdat kerncentrales nauwelijks CO2 uitstoten. In Balkenendes vorige kabinet werd ook nadrukkelijk op dat voordeel gewezen, maar in de huidige coalitie met PvdA en ChristenUnie is afgesproken dat deze kabinetsperiode geen nieuwe centrales worden gebouwd. De premier wil het debat over kernenergie daarom niet verwarren met afspraken over duurzame, hernieuwbare energiebronnen. Over de voors en tegens van kernenergie wil hij een „apart debat".