Binnenland

Raad: Programma vaccinaties aanpassen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet snel onderzoeken of vier nieuwe vaccins tegen waterpokken, baarmoederhalskanker, hepatitis B en diarree door het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma moeten worden opgenomen.

8 March 2007 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

De Gezondheidsraad schrijft dat in een advies dat woensdag is gepresenteerd.Opname in het programma betekent dat Nederlanders automatisch een oproep krijgen om op kosten van de overheid te worden ingeënt.

Ook een vaccin tegen gordelroos voor ouderen wordt genoemd als een mogelijke nieuwe kandidaat. Het adviesorgaan van de regering bepaalt aan de hand van zeven criteria of een vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma thuishoort.

Sinds 1957 worden kinderen in Nederland massaal ingeënt tegen ziekten als polio, mazelen en kinkhoest. De ziekten zijn hierdoor vrijwel de kop ingedrukt. In de afgelopen vijftig jaar is de medische kennis enorm toegenomen en zijn er vele nieuwe vaccins bij gekomen.

Volgens de raad is het van het grootste belang goed te onderzoeken welke vaccins toegevoegd zouden moeten worden aan het Rijksvaccinatieprogramma. Mensen worden op die manier niet alleen tijdens hun jeugd, maar gedurende hun hele leven beschermd tegen ziekten. Tieners zouden bijvoorbeeld ingeënt moeten worden tegen baarmoederhalskanker en ouderen tegen gordelroos.

Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) was bezig met de ontwikkeling van een nieuw combinatievaccin DaKTP dat vierjarigen krijgen. Dit vaccin beschermt hen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Minister Klink (Volksgezondheid) heeft woensdag aan de Tweede Kamer geschreven dat dit nieuwe vaccin nog niet in het Rijksvaccinatieprogramma kan worden opgenomen omdat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) het vaccin nog niet heeft goedgekeurd. Het CBG heeft nog niet genoeg gegevens om vast te kunnen stellen of het veilig is.

Voorlopig zal het NVI dit vaccin moeten blijven inkopen. Volgens een woordvoerder van de minister zal deze kink in de kabel het Rijksvaccinatieprogramma niet in gevaar brengen. Wel kost de inkoop van het vaccin meer geld dan het gebruik van het zelf ontwikkelde vaccin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer