Buitenland

Brand in vliegtuig Java: 23 doden

JAKARTA (ANP/AFP) – Indonesië is voor de tweede keer dit jaar opgeschrikt door een groot vliegtuigongeluk. Bij de crash van een passagierstoestel woensdagochtend in de Javaanse stad Yogyakarta kwamen zeker 21 personen om het leven. Ondanks tegenstrijdige berichten over het aantal doden, staat vast dat tientallen inzittenden het ongeval hebben overleefd.

7 March 2007 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 04:35
YOGYAKARTA - Reddingswerkers bij het wrak van de Boeing 737-400. Foto EPA
YOGYAKARTA - Reddingswerkers bij het wrak van de Boeing 737-400. Foto EPA

De meeste overlevenden raakten gewond. Een deel van hen liep ernstige verbrandingen op. De meeste doden zouden Indonesiërs zijn. Australische media meldden dat vier tot vijf Australiërs het ongeval niet overleefden. Het gaat om regeringsfunctionarissen en een journalist.De Boeing 737–400 van de Indonesische vliegmaatschappij Garuda, met 133 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord, schoot tijdens de landing in Yogyakarta door. Het toestel kwam driehonderd meter van de baan tot stilstand en explodeerde. Het voorste gedeelte vloog meteen in brand.

Tot vlak voor de landing „slingerde en schudde” het toestel, aldus een overlevende. De piloten hadden tijdens de vlucht al gewaarschuwd voor turbulentie. Volgens ooggetuigen landde het toestel met een te hoge snelheid en stuiterde het op de landingsbaan.

Het vliegtuig was afkomstig uit de hoofdstad Jakarta en vervoerde onder anderen negen Australiërs. Australië moet „echt voorbereid zijn op slecht nieuws”, liet de Australische premier John Howard weten. Het gezelschap volgde een bezoek van Australische bewindslieden aan Indonesië. Minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer en minister van Justitie Philip Ruddock waren niet aan boord.

Australië stuurde medische teams naar Indonesië om te helpen. Behalve de Australiërs bevond zich ook nog een onbekend aantal andere buitenlanders aan boord.

Yogyakarta is de culturele hoofdstad van Indonesië en geliefd bij toeristen. De lokale luchthaven Adi Sucipto is bekend om de relatief korte landingsbaan.
De Indonesische autoriteiten staan onder grote druk om iets te doen aan de slechte staat van verkeersvliegtuigen in de uitgestrekte archipel. Het land wordt geregeld getroffen door vliegrampen. De laatste grote catastrofe was op 1 januari, toen een toestel van prijsvechter Adam Air voor de westkust van Sulawesi in zee verdween. Het wrak, waarin zich 102 mensen bevonden, is nooit gevonden.

De afgelopen tien jaar werden 44 ongevallen geregisteerd met commerciële Indonesische luchtmaatschappijen, waarbij ruim zevenhonderd slachtoffers vielen. De kans op een ongeval met een Indonesische maatschappij is ongeveer drie keer hoger dan het wereldwijde gemiddelde, meldde het NLR Air Transport Safety Institute woensdag. Hoewel Garuda een slechte reputatie geniet, geldt de maatschappij nog steeds als betrouwbaarder dan de binnenlandse concurrenten. .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer