Economie

Gokbeleid vanuit EU onder druk

BRUSSEL - Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdag een uitspraak gedaan die het Nederlandse beleid ten aanzien van het toelaten van gokbedrijven onder druk zet. Een land mag niet te terughoudend zijn op dit terrein, zo valt op te maken uit het arrest.

Redactie economie
7 March 2007 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

Dat richt zich specifiek op de situatie in Italië. Agenten van de Britse organisator van weddenschappen Stanley International Betting werden daar strafrechtelijk vervolgd omdat zij er zonder toestemming activiteiten ontplooiden. Zij vroegen vervolgens de EU-rechter of dit strookt met de vrijheid van vestiging voor dienstverleners binnen de Unie.Het hof in Luxemburg geeft weliswaar groen licht voor het hanteren van een vergunningenstelsel, maar oordeelt tevens dat het niet is toegestaan dat een overheid op voorhand sommige vennootschappen uitsluit. Italië verdedigt zich met het argument dat beperkingen nodig zijn om te verhinderen dat in de betrokken sector criminelen infiltreren. De rechter vindt echter dat er genoeg mogelijkheden zijn om te controleren of een marktdeelnemer zich netjes gedraagt.

Op de achtergrond speelt een breder dispuut tussen de Europese Commissie en een groep lidstaten. Onder andere Nederland voert een zeer restrictief toelatingsbeleid. In de praktijk komt het erop neer dat er sprake is van een kansspelmonopolie. Internationale wedbedrijven proberen die benadering te doorbreken met een beroep op de bepalingen dat in het Europa zonder grenzen ondernemingen de vrijheid genieten overal binnen de Unie hun diensten aan te bieden en dat er een open en eerlijke concurrentie behoort te zijn.

Zij krijgen bij die opstelling steun van de Ierse commissaris McCreevy, die in Brussel de portefeuille Interne Markt beheert. Hij heeft tegen een aantal landen procedures aangespannen. Binnenkort zal het Hof van Justitie de behandeling van deze zaken afronden.

Vorig jaar schreef McCreevy over de situatie in Nederland dat de noodzaak om opbrengsten voor de staatskas en voor goede doelen te genereren geen rechtvaardiging verschaft voor het handhaven van een monopolie. Tegelijk betwijfelt hij of de regering voldoende doet tegen gokverslaving. Hij wijst daarbij op het grote reclamebudget van de Lotto.

De European Betting Association (EBA), de overkoepelende belangenorganisatie van de gokexploitanten, juicht de jongste uitspraak toe. Zij duidt die aan als „een mijlpaal.” De branchevereniging hoopt dat de nieuwe jurisprudentie als gids fungeert voor EU-landen om hun wetten aan te passen en vrije mededinging te waarborgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer