Binnenland

Strijdbijl Rijk en Amsterdam begraven

HILVERSUM (ANP) - De juridische strijd tussen het Rijk en de gemeente Amsterdam rond de privatisering van Schiphol is voorbij. PvdA-vicepremier en minister van Financiën Bos zei dit maandag in het radio 1-programma De Ochtenden.

6 March 2007 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:34

Hij stuurt erop aan voor eind dit jaar onderhandelingen af te ronden over de vraag op welke manier geld uit Schiphol te halen om de internationale positie van de luchthaven te versterken.Bos zei dat een van zijn eerste daden als minister was het bereiken van overeenstemming met Amsterdam over de slepende kwestie. Op Financiën gaat hij over de staatsdeelnemingen. Het Rijk en Amsterdam hebben allebei belangen in de luchthaven: het Rijk zit er voor driekwart in, Amsterdam heeft 21,8 procent van de aandelen Schiphol.

Amsterdam verzette zich tegen de privatisering van de luchthaven die het vorige kabinet beoogde. Het economisch belang van Schiphol als bijvoorbeeld banenmotor was daarvoor te groot. Daarom gebruikte de gemeente haar vetorecht. Bos’ voorganger, VVD-minister Zalm, vaardigde een Koninklijk Besluit uit om dat te vernietigen.

De verantwoordelijke Amsterdamse wethouder Asscher verduidelijkte in een reactie dat Bos het Koninklijk Besluit van Zalm intrekt. Hij gaat een nieuw besluit uitvaardigen, waardoor Amsterdam zijn veto terugkrijgt.

Asscher zei het „heel mooi” te vinden dat Amsterdam en het Rijk weer met elkaar om de tafel zitten. „Nu kunnen we praten over de toekomst.” De wethouder heeft nog niet met Bos gesproken over de wijze waarop er wel geld uit Schiphol kan worden gehaald.

Schipholtopman Cerfontaine denkt als ’troostprijs’ voor het niet doorgaan van de beursgang van de luchthaven aan een onderhandse plaatsing van aandelen. Een kleine groep grote beleggers neemt dan een belang in Schiphol. Bos wees dit idee niet direct af. Als alle partijen dat willen, zal het aan de orde komen in de onderhandelingen, stelde hij.

De bewindsman wil de onderhandelingen ook snel afronden omdat het Rijk zelf geld wil hebben voor de financiering van een betere (weg)verbinding tussen Amsterdam en Almere, liet Bos weten.

Asscher zei niet voor de verkoop van aandelen aan private partijen te zijn. Hij wil daarover wel „het gesprek aangaan” met Cerfortaine en Bos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer