Geen excuses Japan voor bordelen WOII
TOKIO (AP) - Japan zal niet opnieuw zijn excuses aanbieden omdat het in de Tweede Wereldoorlog bordelen heeft geëxploiteerd voor zijn militairen. Dat heeft premier Shinzo Abe maandag gezegd in het parlement.
Abe zei opnieuw dat er geen bewijzen zijn dat de buitenlandse vrouwen die in de bordelen werkten dat onder dwang deden. Soortgelijke uitlatingen van de premier leidden vorige week tot internationale verontwaardiging.Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zou maandag stemmen over een motie waarin wordt geëist dat Japan erkent dat het in de oorlog buitenlandse vrouwen inzette als zogeheten troostmeisjes voor zijn militairen en zijn excuses daarvoor aanbiedt. Abe kondigde in het parlement alvast aan zich niets van de motie te zullen aantrekken.
In de oorlog werden naar schatting 200.000 vrouwen, overwegend uit China en Korea, maar ook uit toenmalig Nederlands Indië, door het Japanse leger gedwongen seksuele diensten te verlenen aan militairen. De term troostmeisjes is afkomstig van de Japanners.
In 1993 bood de Japanse regering haar excuses aan voor het bestaan van de bordelen. Dit gebeurde nadat een journalist documenten had ontdekt waaruit bleek dat de bordelen werden geëxploiteerd door het leger, wat Japan tot dan toe had ontkend. Het parlement stemde echter niet in met de spijtbetuiging.
Voormalige troostmeisjes hebben tevergeefs geprobeerd smartengeld te krijgen van de Japanse regering. In 1995 zette de overheid wel een fonds op waaruit de vrouwen geld konden krijgen, maar zelf stortte ze daar een geen geld in.