Economie

„Nederland kan in China het goede voorbeeld geven”

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse multinationals zouden in China het goede voorbeeld moeten geven als het om arbeidsomstandigheden gaat. Zij moeten ook aandacht besteden aan de rechten van inleenkrachten en werknemers bij toeleveranciers.

5 March 2007 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:34

Dat bepleitte voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten zaterdag op de conferentie ”Made in China” in Amsterdam, georganiseerd door de vakcentrale FNV. De vakcentrale wilde hiermee de aandacht vestigen op het gebrek aan rechten van Chinese werknemers en de slechte arbeidsomstandigheden in China. Ieder jaar zijn er vele duizenden dodelijke arbeidsongevallen en 60.000 gewelddadige werknemersopstanden, aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius.De Nederlandse multinationals doen het over het algemeen netjes in China wat betreft de arbeidsomstandigheden in de eigen fabrieken voor de vaste werknemers. Maar Van der Kolk heeft vorig najaar tijdens een bezoek aan China gezien dat het ook daar nog wel beter kan. „Bij een vestiging van Akzo hing in een productiehal een walm van oplosmiddelen. Mensen werken daar de hele dag in. Hun gezondheid loopt daardoor risico”, aldus Van der Kolk. Maar doorgaans waren de omstandigheden in bedrijven van Akzo niet slecht. Dat geldt ook voor vestigingen van Philips en Unilever die de FNV-delegatie aandeed.

Maar voor flexwerkers en werknemers bij toeleveranciers zijn de omstandigheden veel slechter. „Want deze groepen werknemers vallen nu buiten de aandacht en de zorg van de multinationals.” Van der Kolk riep het bedrijfsleven er zaterdag toe op afspraken te maken over de manier waarop dit kan worden verbeterd en over de wijze van toezicht op naleving van de afspraken. Ook veel Nederlandse bedrijven huren een groot deel van hun personeel in via agenten, een soort uitzendbureaus, aldus het verslag van de FNV-delegatie.

Tot ongenoegen van de FNV verzet het internationale bedrijfsleven, Nederlandse bedrijven incluis, zich tegen nieuwe wetgeving waaraan de Chinese overheid werkt die de Chinese werknemer meer bescherming moet bieden. Maar dat betekent niet dat de bedrijven tegen betere arbeidsomstandigheden zijn, legde W. Quadevlieg namens werkgeverskoepel VNO-NCW uit. Bestaande regels worden al niet nageleefd door Chinese bedrijven. „Zorg eerst dat de bestaande wetten worden uitgevoerd.” Quadevlieg vertegenwoordigde zaterdag ook Unilever, Philips en Akzo, die wel waren uitgenodigd, maar niet waren gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer