Nederland stuurt Tamils nog niet terug
DEN HAAG - De regering stuurt tot 1 juli dit jaar geen Tamilasielzoekers terug naar Sri Lanka. De situatie op het eiland is op dit moment niet veilig genoeg.
Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie. Volgens de bewindsvrouw hebben er in het noorden en oosten van Sri Lanka gevechten plaats tussen regeringstroepen en de Tamil Tijgers. Ook op andere delen van het eiland zouden zich confrontaties voordoen.In april dit jaar beslist het kabinet of de terugzendingen per 1 juli hervat kunnen worden. Dat zal gebeuren op basis van een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Tot 1 juli zal de staat wel Tamils uitzenden die liegen over hun identiteit. Ook de personen van wie een serieus vermoeden bestaat dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, worden direct teruggestuurd.
Het totaalaantal asielaanvragen is vorig jaar met ruim 2100 toegenomen, zo blijkt uit een rapportage van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die staatssecretaris Albayrak vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. In totaal vroegen in 2006 bijna 14.500 mensen asiel aan in ons land. De stijging zit vooral in de eerste acht maanden. Sinds september vorig jaar neemt het aantal weer af en komt dan uit op hetzelfde niveau van 2005. In de eerste vier maanden van 2006 vroegen 6502 mensen asiel aan en de vier maanden erna 4438. Daarna nam het aantal in de laatste periode van het jaar verder af tot 3525.
De oorzaak van de tijdelijke toename lag in het extra aantal aanvragen door Irakezen. Ook dienden veel Somaliërs een vervolgaanvraag in.
Verder blijkt uit de rapportage dat de IND in 91 procent van de nieuwe asielaanvragen binnen de wettelijke termijn van een halfjaar besluit over het al dan niet toelaten. In de gevallen waar dat niet lukte, maakte de IND een afspraak gemaakt met de vreemdeling over een andere beslisdatum. In de afgelopen jaren lag de IND geregeld onder vuur, omdat mensen te lang op een besluit tot toelating moesten wachten. Onder leiding van de oud-minister van Vreemdelingenzaken, Verdonk, nam de dienst maatregelen om de asielaanvragen wel binnen de gestelde tijd te behandelen.