De Wending erkend als verslavingskliniek
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent De Wending, het ontwenningscentrum van het Leger des Heils in Ugchelen bij Apeldoorn, met ingang van volgend jaar als landelijke verslavingszorgkliniek.
Dat maakte het centrum donderdag bekend. De overheid zal naar verwachting ook subsidie verlenen voor een verpleeghuisunit voor zieke verslaafde daklozen. De bouw van deze nieuwe afdeling staat gepland voor volgend jaar. De unit gaat zestien bedden tellen.
De Wending is een landelijk centrum voor alcohol- en drugsverslaafden die in de reguliere zorg buiten de boot vallen. „Bij de hulpverlening gaat het vaak om zeer kansarme mensen die kampen met een kluwen van problemen, zoals een combinatie van verslaving, ziekte en dakloosheid. Andere instanties richten zich vaak slechts op een deelprobleem, terwijl wij ernaar streven op alle terreinen hulp te bieden”, verklaart directeur J. Jans.
Het is volgens Jans „uniek dat in deze tijd van regionalisatie een vrij klein centrum toch landelijk wordt erkend. Voor deze verslaafden, die meestal geen vaste woonplaats hebben, is het nodig dat de zorg landelijk wordt aangeboden. Daarbij is de doelgroep niet groot genoeg om daarvoor per regio zo’n zorginstelling te organiseren.”
De overheidssubsidie maakt ook een uitbreiding van de afdeling klinische behandeling mogelijk. Dit is een van de drie afdelingen van De Wending. Het behandelprogramma speelt zich af in een locatie in de bossen van Ugchelen. Daarnaast beschikt De Wending over een woon- en werktrainingsprogramma in Beekbergen en veertien woonbegeleidingsplaatsen in Apeldoorn.
De afdeling klinische behandeling wordt uitgebreid met vier plaatsen. „Een druppel op de gloeiende plaat als je kijkt naar het grote aantal verslaafden in Nederland”, aldus Jans. De wachttijd voor De Wending is ongeveer vier maanden.
De Wending is onderdeel van het Leger des Heils, dat het ontwenningscentum voor dak- en thuisloze verslaafden in 1981 startte en het de afgelopen 21 jaar grotendeels vanuit eigen middelen financierde. Landelijk ving het Leger des Heils vorig jaar ruim 22.000 dak- en thuislozen op.