ING presenteert mooie cijfers
De nettowinst van ING over het eerste halfjaar van 2002 bedraagt 2,83 miljard euro. Dat betekent een stijging van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De operationele nettowinst nam over dezelfde periode met 2 procent af tot 2,35 miljard.
„Gezien het moeilijke economische klimaat in het eerste halfjaar van 2002 ben ik tevreden met ons resultaat over deze periode”, zei voorzitter van de raad van bestuur E. Kist donderdag. „Dankzij onze grote verscheidenheid aan activiteiten en een sterke klantenbinding konden we een goede stijging van de totale baten realiseren. Ook waren we in staat de autonome bedrijfslasten verder omlaag te brengen.”
Vergeleken met de eerste zes maanden van 2001 stegen de totale baten met 11,9 procent tot 40,5 miljard euro. Van dit bedrag komt 34,7 miljard euro voor rekening van de verzekeringspremies. De stijging valt voor 4,3 procentpunt toe te schrijven aan acquisities en wijzigingen in valutakoersen.
De operationele en de totale nettowinst van het bankbedrijf namen met 25,4 procent af tot 701 miljoen euro. De bancaire activiteiten zijn goed voor 30 procent van de nettowinst van de bankverzekeraar. De bescheiden stijging in de baten, vooral de renteopbrengsten, wogen niet op tegen de kosten van het sterk toegenomen aantal faillissementen. ING moest de voorziening voor kredietrisico’s met 625 miljoen euro aanvullen.
Een lichtpuntje vormt internetbank ING Direct. Het door ING enkele jaren geleden in de markt gezette concept, een soort uitgeklede Postbank, is in de woorden van Kist „echt een spektakel.” Het klantenbestand en de toevertrouwde middelen groeiden met respectievelijk 54 procent tot 3,95 miljoen klanten en 70 procent tot 41,0 miljard euro.
In vergelijking met het eerste halfjaar van 2001 kwam het verzekeringsbedrijf beter uit de verf dan het bankbedrijf. Door betere prestaties in Noord-Amerika en Nederland steeg de operationele nettowinst met 13,0 procent tot 1,65 miljard euro. De totale nettowinst steeg met 20 procent tot 2,14 miljard euro.
Het totale winstniveau ligt hoger dan veel analisten hadden verwacht, mede gezien het slechte beursklimaat. Eind juli sprak Kist luchthartig over een „zomeruitverkoopje”, waarvan hij niet zenuwachtig werd. „Zelfs áls alle verzekeraars mochten omvallen, is ING in ieder geval de laatste”, grapte hij. Sommige analisten veronderstelden dat het concern uit tactische redenen de beursellende relativeerde.
Het leek niet voor de hand te liggen dat de bankverzekeraar geen averij zou oplopen, terwijl andere financiële instellingen intussen links en rechts forse klappen kregen. Daarop herbevestigde ING de eerder uitgesproken verwachting van een operationele winst per aandeel dit jaar welke die van 2,20 euro van 2001 overtreft.
Donderdag zette het concern daar nog eens een dikke streep onder. Kist: „Onder het voorbehoud dat de economische omstandigheden en de financiële markten niet verder verslechteren, handhaaft de raad van bestuur zijn eerdere verwachting dat ING de operationele nettowinst per aandeel dit jaar zal overtreffen.” De ING-topman zei dat het concern in staat is zich aan elke situatie aan te passen.
Het totale personeelsbestand nam over de verslagperiode met 0,9 procent af tot zo’n 110.000 mensen. Vooral in de VS verdwenen veel banen. ING maakte bekend dat de eind vorig jaar aangekondigde grote reorganisatie volgens plan verloopt. In een jaar tijd is het Amerikaanse personeelsbestand met 10,9 procent afgenomen tot een kleine 10.000 medewerkers.
Woensdag werd bekend dat ING afziet van de aankoop van een belang van 19,2 procent in de Mexicaanse Banco Bital. Oorzaak daarvoor is een bod van 1,14 miljard dollar van de Britse concurrent HSBC op het moederbedrijf van de Mexicaanse bank, Grupo Financiero Bital. ING houdt wel het gezamenlijke verzekeringsbedrijf met Grupo Bital, waarin zij een belang heeft van 49 procent. Kist zei donderdag dat de samenwerking met HSBC op verzekeringsgebied voor beide concerns een „win-winsituatie” kan betekenen.