Kroes dreigt Microsoft met boete
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vindt dat Microsoft andere bedrijven onredelijk hoge prijzen vraagt voor technieken om computers te laten samenwerken met Windows-pc’s en -servers.
Commissaris Kroes (Concurrentie) vermoedt dat de Amerikaanse softwaregigant misbruik maakt van zijn dominante positie in de markt van groepsservers, zo meldde ze donderdag.De Europese Commissie had Microsoft al in maart 2004 opdracht gegeven om deze en andere informatie te delen met concurrenten. Volgens Microsoft was een hoge prijs terecht, omdat het om innovatieve technieken zou gaan. De Europese Commissie heeft nu ontdekt dat de technieken helemaal niet nieuw zijn.
Kroes geeft Microsoft vier weken de gelegenheid de prijzen te verlagen of haar te overtuigen dat ze niet onredelijk zijn. Anders wil de EU-commissaris het bedrijf een boete opleggen.
De boete kan opnieuw in de honderden miljoenen euro’s lopen. Kroes mag een bedrag bepalen van een half tot 3 miljoen euro per dag dat Microsoft zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Theoretisch is dan een boete van 898 miljoen mogelijk, rekende de woordvoerder voor.
De Europese Commissie heeft het al jarenlang aan de stok met Microsoft. Zo legde Brussel in 2004 een boete op van 497 miljoen euro, omdat het bedrijf de markt afschermde met zijn Mediaplayer. Microsoft is tegen die boete in beroep gegaan bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. In juli 2006 volgde nog eens 280 miljoen boete omdat Microsoft zich niet aan een afspraak hield.
„Dit is een bedrijf dat het kennelijk niet leuk vindt om zich te houden aan de regels voor concurrentie”, zei een woordvoerder van Kroes. Ook over de recente introductie van Windows Vista is maandenlang gesteggeld tussen Brussel en het bedrijf.
Chef-jurist Brad Smith van Microsoft bestrijdt dat Microsoft te hoge prijzen rekent voor zogeheten interoperabiliteit. Hij wijst op een studie van PriceWaterhouseCoopers, dat concludeert dat Microsoft 30 procent onder de gebruikelijke marktprijs rekent.
Microsoft zegt de gegevens al in augustus aan Kroes te hebben voorgelegd. „We zijn teleurgesteld dat de reactie dan zes maanden later komt”, aldus Smith, die zegt dat Microsoft inmiddels miljoenen dollars heeft betaald om aan de EU-concurrentieregels te voldoen.