Onderzoek branden glasfabriek zit vast
LEERDAM - Het onderzoek van de politie naar de uitslaande brand die op Nieuwjaarsdag de glasfabriek in Leerdam trof, zit muurvast. Royal Leerdam doet daarom zelf een poging de zaak vlot te trekken, aldus woordvoerder H. van Rijkom.
Alle medewerkers van de glasfabriek hebben een brief ontvangen van de directie met het verzoek om alle informatie die tot het opsporen van de daders kan leiden, door te geven. Van Rijkom, manager veiligheid bij Royal Leerdam, zegt dat de grote brand op Nieuwjaarsdag waarschijnlijk is aangestoken. Ook heeft hij vermoedens dat de brand die de fabriek in juni trof, door brandstichting is ontstaan.In het schrijven van Royal Leerdam wordt gewezen op het grote aantal inbraken en diefstallen waar de fabriek de laatste tijd mee te kampen heeft. Bruikbare tips kunnen worden doorgegeven aan de recherche.
Buurtbewoners zijn inmiddels tijdens een wijkcontactavond van de nieuwe feiten op de hoogte gesteld. Tot nu toe zijn er geen reacties op die oproep gekomen.
In de glasfabriek aan de Lingedijk ontstond op 1 januari rond het middaguur een grote brand in een loods. De rookontwikkeling was enorm. Delen van het Leerdamse centrum en de wegen in de buurt van de fabriek werden in verband hiermee afgezet. De brand werd door ongeveer honderd brandweerlieden bestreden.
Pas veertien uur nadat de brand uitbrak, werd het sein brand meester gegeven. Dat had te maken met het feit dat de brandweer omzichtig te werk moest gaan om het dak van de loods -met een oppervlakte van 5500 vierkante meter- intact te laten. De brandweer wilde voorkomen dat er asbest zou vrijkomen.
Hoewel hardnekkige geruchten over brandstichting aanvankelijk werden ontkend, was de gang van zaken rond de brand op Nieuwjaarsdag volgens Van Rijkom vanaf het begin verdacht. Ook al omdat er later die dag een nieuwe poging tot brandstichting werd gedaan door een stapel karton in brand te steken.
De directie van de glasfabriek plaatst inmiddels ook vraagtekens bij de grote brand die in juni uitbrak. Aanvankelijk gingen betrokkenen ervan uit dat deze brand veroorzaakt werd door een kapotte kachel. Destijds werd dit veronderstelde technische mankement al in twijfel getrokken, omdat het die avond prachtig zomerweer was en alle kachels uit waren.
Als gevolg van de branden zijn er in Leerdam vragen gerezen over de locatie van de fabriek. Die is midden in een woonwijk gevestigd. Onder de bevolking heerst onrust over de veiligheid. Zij vindt dat de glasfabriek, de grootste werkgever van Leerdam, extra maatregelen moet treffen om herhaling te voorkomen.
Na de brand in juni besloot de directie van de fabriek de situatie op het terrein onder de loep te nemen. Medewerkers waren toen al bezig met de plaatsing van een rookdetectiesysteem. Tegen brandstichting is echter weinig kruid gewassen, aldus Van Rijkom. „Hier kunnen we ons niet tegen wapenen.”