Rellen in Kopenhagen bij ontruiming krakerspand
KOPENHAGEN – De Deense politie heeft donderdag tijdens rellen in de hoofdstad Kopenhagen 200 personen aangehouden. De onlusten braken uit nadat de politie linkse activisten uit een jongerencentrum had gezet. De rellen gingen de hele nacht door.
De ontruiming begon iets na 07.00 uur, toen een helikopter leden van de ME neerliet op het dak van het kraakpand. Terwijl de krakers naar buiten werden geleid zette de politie de omgeving van het pand af. Tientallen demonstranten riepen vanachter de politiekordons leuzen en begonnen na enige tijd met stenen te gooien die ze los wrikten uit de straten. Ook richtten ze barricades op met vuilcontainers. Enkele winkels en banken in de buurt sloten uit voorzorg voor een dag hun deuren.
De oproerpolitie zette traangas in om de jongeren uiteen te drijven. Bij de ontruiming en rellen raakten zeker drie betogers gewond. Een Duitser moest in het ziekenhuis worden opgenomen nadat hij een voorwerp tegen zijn hoofd had gekregen. Zijn verwondingen zijn niet ernstig. Twee Denen raakten lichtgewond.Het jongerencentrum Ungdomshuset was sinds begin jaren tachtig in gebruik bij de zogenoemde autonomen. De lokale autoriteiten verkochten het pand aan een religieuze groepering. Die stapte naar de rechter, omdat ze wilde dat de activisten uit het centrum zouden vertrekken. De rechter oordeelde in augustus 2006 dat de jongeren het pand moesten verlaten. Omdat zij dit niet uit vrije wil deden, ondernam de politie actie.
Midden december kwam het ook al tot gewelddadige confrontaties tussen de politie en bezetters. Vier extreem linkse demonstranten en twee agenten raakten toen zwaargewond. De politie arresteerde toen bijna 300 mensen, onder wie tientallen buitenlanders. Onder meer uit Nederland, Duitsland en Zweden waren sympathisanten gekomen. Om een herhaling te voorkomen, lieten de Deense autoriteiten donderdag de grenzen extra controleren.
Ungdomshuset was een bekende ontmoetingsplaats voor krakers, punkers en andere jongeren. Er werden politieke en culturele manifestaties gehouden, zoals concerten, filmvoorstellingen en debatten. Volgens de krakers wil zich een christelijke groepering in het complex vestigen. Zij zou het pand zes jaar geleden hebben gekocht. De krakers vinden dat de gemeente niet het recht had het pand te verkopen zolang het werd bewoond. Ze eisen een vervangend onderkomen en een stichting die de krakers steunt heeft aangeboden 12 miljoen kroon (1,6 miljoen euro) te betalen voor een ander pand. De krakers willen echter dat hun een nieuw pand wordt aangeboden voor het symbolische bedrag van één kroon.