Bevolkingsonderzoek naar chlamydia onder jongeren
AMSTERDAM (ANP) – In het najaar begint een drie jaar durend bevolkingsonderzoek naar chlamydia onder jongeren. Alle jongeren in de regio Amsterdam, Rotterdam en Heerlen worden via een brief uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek.
Op een website kunnen de 315.000 jongeren aangeven of ze seksueel actief zijn en of ze mee willen werken. SOA Aids Nederland coördineert de screening en maakte de plannen donderdag bekend.Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziekte. Ieder jaar raken 60.000 personen geïnfecteerd door de ziekte. Duizend vrouwen raken jaarlijks door chlamydia onvruchtbaar. Het merendeel van de besmette personen merkt niet dat ze de ziekte hebben. Voor SOA AIDS Nederland zijn dit de redenen om het bevolkingsonderzoek te initiëren. Bovendien komt de ziekte bij jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 29 jaar het meeste voor.
Als de jongeren aangeven mee te werken, krijgen ze thuis een pakket toegestuurd. Voor de jongens zit er een buisje in om urine op te vangen. Dit monster kunnen ze dan naar een laboratorium sturen. De meisjes krijgen een test thuisgestuurd zodat ze zelf een uitstrijkje kunnen doen en naar het lab kunnen sturen.
Alle jongeren zullen ook een tweede keer worden opgeroepen. Volgens directeur Ton Coenen moet dit een duidelijk beeld geven hoeveel jongeren binnen een jaar een tweede besmetting oplopen. „Dan weten we ook hoe noodzakelijk onderzoek naar chlamydia is". Na dit onderzoek besluit het ministerie van Volksgezondheid of een landelijke screening op chlamydia nodig is en hoe die moet plaatsvinden.
SOA Aids Nederland heeft voor de regio’s Amsterdam en Rotterdam gekozen omdat in stedelijke gebieden de ziekte meer voorkomt. Heerlen is volgens Coenen een goede proefregio om te zien hoe in minderbevolkte gebieden een bevolkingsonderzoek het beste gehouden kan worden.