Buitenland

Rome heeft weer een vondelingenluik

ROME - De Italiaanse hoofdstad heeft 2600 jaar na de ’vondeling’ Romulus en 800 jaar na de pauselijke instelling van het vondelingenluik haar band met de vondelingen hersteld. Het eerste, moderne vondelingenluik werd zaterdag voor het eerst gebruikt.

Van onze correspondent
1 March 2007 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 04:34
ROME – Een verpleegster poseerde woensdag voor het eerste vondelingen luik van Italië, in de hoofdstad Rome. Foto E. Kieckens
ROME – Een verpleegster poseerde woensdag voor het eerste vondelingen luik van Italië, in de hoofdstad Rome. Foto E. Kieckens

Zaterdag tegen 21.00 uur ging de alarmbel af in het Romeinse ziekenhuis Casilino. Het was de bel van het vondelingenluik dat zich aan de buitenkant van het ziekenhuis bevindt. Toen de verpleegsters toesnelden, zagen ze een blozende baby van vier maanden, die van een schone luier was voorzien, nieuwe kleertjes droeg en in goede gezondheid verkeerde. De anonieme baby kreeg direct een naam: Stefano - de voornaam van de behandelend arts.De kleine Stefano is de eerste zuigeling die anoniem ter vondeling werd gelegd sinds in december poliklinisch ziekenhuis Casilino als eerste in Italië het vondelingenluik introduceerde. De directie koos hiervoor nadat het ziekenhuis in drie jaar tijd in dertig gevallen te maken kreeg met moeders die hun kind wilden afstaan. De meeste van deze vrouwen verkeren in een lastige sociale en economische situatie, waarbij ze het bijvoorbeeld riskeren te worden verstoten door hun man of hun familie. Het gaat in veel gevallen om buitenlanders en zigeuners, die in en rond Rome een grote gemeenschap vormen. Het ziekenhuis ligt in een buitenwijk van Rome waar de sociale nood hoog is.

Volgens het Casilinoziekenhuis is Stefano echter een uitzondering op de regel. Gezien het feit dat hij goed was verzorgd en zijn blanke huid wordt aangenomen dat de baby Italiaanse ouders heeft. Het feit dat de baby niet uit een flesje wil drinken, wordt gezien als een teken dat de moeder zorgzaam was en haar kind borstvoeding gaf.

Het luik in Rome is ingebouwd in een speciaal daarvoor ontworpen gebouw, met aan de straatkant een deur met spiegelend glas zodat vanbuiten niet naar binnen kan worden gekeken. Vanuit de ruimte achter de deur, ongeveer 4 vierkante meter, kan de moeder een glazen luik openen en daarachter de baby op een bedje achterlaten. Als het luik wordt geopend, gaat in het ziekenhuis een bel af.

De introductie van het vondelingenluik is niet nieuw in Europa. In Hamburg werd in 2000 de Babyklappe geïntroduceerd. Maar het vondelingenluik is wel iets typisch Romeins, aangezien het een pauselijke uitvinding was uit de het begin van de dertiende eeuw. Innocentius III gelastte het hospitaal van Santo Spirito in Sassia, vlak bij het Vaticaanstad van 2007, ervoor te zorgen dat moeders anoniem hun baby’s ten vondeling legden. Het schijnt dat de paus onpasselijk was geworden van zo veel lichaampjes van kinderen in de rivier de Tiber. Dat vondelingenluik van de Santo Spirito, eigenlijk een houten rad met een tralie ervoor, bestaat nog steeds, maar is niet meer in gebruik. Het vondelingenluik past ook mythologisch gezien bij Rome omdat Romulus, die in een mandje ten vondeling werd gelegd, Rome stichtte nadat hij volwassen was geworden. Dat is dit jaar 2060 jaar geleden.

De (rooms-katholieke) minister van Gezondheid uit het demissionair kabinet-Prodi suggereerde zaterdag dat alle ziekenhuizen in het land zouden moeten overgaan op vondelingenluiken.

Ook al heeft het zo’n drie maanden geduurd voordat het vondelingenluik in Rome voor het eerst werd gebruikt, de nood onder jonge moeders is volgens cijfers van de gemeente hoog. In Rome zijn permanent 400 ziekenhuisbedden beschikbaar voor zwangere vrouwen in nood. Momenteel worden daarvan enkele tientallen plaatsen gebruikt. Dankzij deze hulp nemen de meeste van deze vrouwen na de geboorte van hun kind hun rol als moeder weer op.

Het vondelingenluik kent niet alleen het voordeel dat moeders worden aangemoedigd te kiezen voor het kind, ook al willen ze niets met de opvoeding te maken hebben. Een ander pluspunt is dat zo’n vondeling snel in de ’adoptieomloop’ komt. Versnelde procedures zorgen ervoor dat de kinderrechter binnen enkele dagen besluit of de vondeling, en dus ook Stefano, voor adoptie in aanmerking komt. Een proefadoptie van een jaar -in Italië gebruikelijk- kan al na twee weken beginnen. Daarna is er voor de biologische moeder geen weg terug.

Toen het nieuws van Stefano bekend werd, meldden zich verscheidene adoptieouders bij het ziekenhuis. Aan potentiële pleegouders is geen gebrek. Alleen al in het gewest Latium hebben ruim 1300 ouders het afgelopen jaar een verzoek tot adoptie ingediend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer