Binnenland

Veenendaal sluit bordeel

VEENENDAAL - Het bordeel Xandra Privé in Veenendaal gaat dicht. De gemeente koopt het pand en beëindigt de bedrijfsvoering. Wellicht komt er in Veenendaal geen enkel bordeel terug.

Van onze correspondent
1 March 2007 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:34

Het college van Veenendaal maakte het besluit tot beëindiging en koop van het bordeel woensdagmiddag bekend. Ook de verhuizing naar de Klompersteeg, een optie die voor veel onrust zorgde in Veenendaal, is daarmee van de baan.Een zichtbaar opgeluchte burgemeester Elzenga kon woensdagmiddag de pers meedelen dat het bordeel niet verhuist, maar gesloten wordt. „Het bordeel wordt binnen de gemeentegrenzen nergens met open armen ontvangen”, aldus Elzenga, die ook aangaf dat de intensieve media-aandacht de zaak heeft versneld. De bordeelhoudster trok daarop de conclusie dat „Veenendaal geen vruchtbare bodem biedt voor een bordeel.”

Bewoners van de Klompersteeg en vele tientallen familieleden, kennissen en klasgenootjes waren woensdag naar het gemeentehuis gekomen om een petitie aan te bieden tegen de mogelijke verhuizing van Xandra Privé, die tot nog toe in een flatwoning in het Schrijverspark is gevestigd. In plaats dat zij de ruim 2500 handtekeningen aanbood, bedankte Klompersteegbewoonster G. Doornebal allen die ervoor hebben gezorgd dat het bordeel niet verhuist.

„Het is heel onwerkelijk en ongelooflijk dat het bordeel er niet komt”, aldus de moeder van negen kinderen, die de ontwikkelingen met argusogen volgde. „Er gaat van alles door ons heen: opluchting, blijdschap, maar ook verwondering. De steun en het gebed van velen gaven ons in deze dagen moed en gedrevenheid om door te gaan. Wij voelen ons rijk gezegend.”

De gemeente koopt op 30 juni de flatwoning in het Schrijverspark voor 150.000 euro. Voor de bedrijfsbeëindiging van het inmiddels illegale bordeel ontvangt bordeelhoudster Meijer 100.000 euro. Veenendaal bezit hierna geen enkel geregistreerd bordeel meer. „De raad heeft met veel moeite een bordeelbeleid geformuleerd waarin staat dat er één bordeel in Veenendaal is toegestaan. Mocht er zich een melden dan nemen we de aanvraag in behandeling”, liet wethouder Sanders (PvdA) woensdag weten. „Maar ik heb er geen enkele moeite mee als de raad het college de opdracht geeft de nuloptie uit te werken.”

Woorvoerder M. Melsen van de bewoners uit het Schrijverspark reageerde verheugd op de woorden van Sanders. „Maar het is schandalig dat dit besluit vijf jaar op zich heeft laten wachten en we een vermogen hebben moeten uitgeven aan advocaatkosten.”

„Een hele hete aardappel is weggenomen”, zegt ChristenUnieraadslid De Heer-Verheij. „We zijn ongelooflijk dankbaar. We hebben met hart en ziel hiervoor gewerkt.” Binnen de ChristenUnie, het CDA en de SGP wordt momenteel nagedacht over de mogelijkheden voor een nuloptie. De drie confessionele partijen hebben net geen meerderheid in de Veenendaalse raad.

„Er moet nu sowieso íets geregeld worden”, aldus CU’er De Heer. „Als iemand nu een bordeel wil beginnen in Veenendaal, moet er een locatie zijn. Die hebben we nu niet.” Het invoeren van een nuloptie is mede daardoor aantrekkelijk, zegt De Heer. Ook niet-confessionele partijen zouden mogelijk meestemmen met een dergelijk voorstel, omdat door het nieuwe regeerakkoord een gewijzigde situatie is ontstaan.

De VVD geeft aan het huidige resultaat, de sluiting van Xandra Privé, prima te vinden als daarmee de problematiek is opgelost. „We zijn even uit de problemen en voor het moment is het goed zo”, aldus VVD’er Vertommen. Hij vraagt zich wel af of de partij blij moet zijn nu het bordeel is uitgekocht. Ook de woordvoerder van Lokaal Veenendaal liet weten niet alleen maar te juichen. „Het is naïef om te denken dat er in een plaats van 62.000 inwoners geen illegaliteit gaat komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer