Kritiek kerken op voorstel Zweedse minister
STOCKHOLM - Plannen van de christendemocratische minister van Sociale Zaken, Göran Hägglund, om in Zweden de deur voor abortustoerisme wijder open te zetten, stuiten op hevige kritiek uit kerkelijke kringen. Leiders van de pinksterbeweging en de Rooms-Katholieke Kerk waarschuwen Hägglund dat hij op deze manier het grootste deel van de christendemocratische kiezers aan het wegjagen is.
In een open brief in de krant Dagens Nyheter geven de rooms-katholieke bisschop Anders Borelius en pinkstervoorman Sten-Gunnar Hedin uitdrukking aan hun „diepe verontrusting” over het feit dat het abortusplan op stapel is gezet door een christendemocratische bewindsman.Hägglund verdedigde maandag in de Rijksdag zijn plannen om een wet te maken waardoor buitenlandse vrouwen hetzelfde recht krijgen op abortus, inclusief de bijbehorende verpleging en nazorg, als vrouwen die in Zweden wonen.
Momenteel is dat recht voor buitenlandse vrouwen duidelijk beperkter, omdat die voor de ingreep -als het om abortus in een openbaar ziekenhuis gaat- eerst toestemming moeten krijgen van de rijksdienst sociale zaken. Overigens moeten de ’abortustoeristen’ straks wel zelf betalen voor de ingreep, net als dat nu het geval is.
EU-regels
Hägglund hield de parlementariërs voor dat met de aanpassing van de wet tegemoet wordt gekomen aan de „intenties van de regels zoals die op dat gebied gelden in de EU.” Hedin en Arborelius trekken de juistheid van die bewering in twijfel. Zweedse experts in het EU-recht hebben volgens hen in ieder geval ontkend dat de zaken zo liggen.
Hägglund stelt daartegenover dat de overheid zich verplicht dient te voelen buitenlandse vrouwen in nood hulp te bieden. In de open brief betitelen de schrijvers dit evenwel als huichelarij. „In de praktijk zijn het alleen de goed gesitueerden die voor een late abortus naar Zweden zullen komen.
Als christenen zijn we echter verplicht om de onschendbaarheid van het menselijk leven te verdedigen. Wij geloven dat het leven begint bij de conceptie en al op dat moment recht behoort te hebben op bescherming. Maar zoals wij allen weten, hebben ongeborenen geen rechten. Iemand die een zwangere vrouw mishandelt, wordt geheel terecht gestraft, maar straf blijft uit als het ongeboren kind mishandeld wordt.”
Arborelius en Hedin lijken inmiddels gehoor te krijgen bij hun kerkleden. In diverse kerkelijke gemeenten in het land zijn handtekeningenacties en protesten georganiseerd.
Ook binnen de christendemocratische partij (Kristdemokraterna, KD) klinkt kritiek op het initiatief van Hägglund. De meerderheid van de KD-aanhang keert zich tegen de bewindsman, zo kan worden opgemaakt uit een enquête van een onafhankelijk onderzoeksbureau. Van de ondervraagde KD-stemmers wijst 63 procent het abortusvoorstel af.
tussenkop (u16(Zonder nadenken
Hägglund geeft zich is daarom echter nog niet gewonnen. „De christendemocraten die zich verzetten tegen het recht van buitenlandse vrouwen op abortus in Zweden, aanvaarden het medisch-ethische programma van de partij niet, of ze reageren zonder erbij na te denken”, aldus Hägglund. Hij is van mening dat er slechts sprake is van een minieme wetswijziging.
Dat naast de kritiek van de Zweedse kerken ook uit Polen relatief veel protest klinkt, valt bij Hägglund totaal verkeerd. „Ik ben niet van plan Polen om toestemming te vragen”, zegt hij. De opzet is daarom nog steeds dat het wetsvoorstel in juni door het parlement wordt behandeld.
De Rooms-Katholieke Kerk in Zweden heeft ongeveer 150.000 leden. De pinksterbeweging telt bijna 90.000 aanhangers en 480 gemeenten. Hedin is predikant en voorzitter van de Filadelfiagemeente in Stockholm.
De lutherse Svenska Kyrkan, veruit het grootste kerkgenootschap van het land, heeft zich tot dusver niet uitgesproken over de kwestie.