Beurzen wereldwijd onderuit
AMSTERDAM – Een ingreep op de Chinese financiële markten heeft dinsdag wereldwijd tot forse koersdalingen op de beurzen geleid. De belangrijkste indices gingen meerdere procenten omlaag. Een teleurstellend cijfer over de Amerikaanse economie maakte de stemming niet veel beter.
De AEX in Amsterdam ging de dag uit met een verlies van 10,84 punten ofwel 2,1 procent op 500,33 punten. Kort voor het slot stond de index zelfs even onder de grens van 500 punten, die begin dit jaar werd beslecht. Op het laatste moment krabbelde de graadmeter echter weer wat op.
Met de MidKap ging het nog minder. De index van middelgrote fondsen dook onder de 700 punten en bleef daar ook. De slotstand bedroeg 696,22 punten, een verlies van 23,83 punten (3,3 procent). De belangrijkste graadmeters elders in Europa ging het nog slechter af dan de AEX. De CAC–index in Parijs en de DAX in Frankfurt gingen beide met 3 procent omlaag. De index op de Londense beurs, de FTSE, verloor 2,3 procent.
De koersverliezen hingen voor een groot deel samen met een maatregel die de Chinese autoriteiten deze week hebben doorgevoerd. De ingreep voorziet in het instellen van een speciale eenheid die het illegaal verhandelen van aandelen moet tegengaan. Directe aanleiding vormde de sterke koersstijgingen in China van de afgelopen tijd.
Ook Wall Street had het zwaar te verduren. Met gemiddelde koersdalingen van meer dan 3 procent deden de graadmeters een grote stap terug. De Dow–Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op 12.216,96 punten. Dat komt neer op een verlies van 415,30 punten ofwel 3,3 procent. De breed samengestelde S&P 500 index verloor 49,85 punten (3,4 procent) op en dook onder de grens van 1400 punten op 1399,52. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq daalde 96,65 punten (3,9 procent) op 2407,87 punten.
In China zelf daalden de beurzen als gevolg van de maatregel een slordige 9 procent. Ook op andere opkomende markten zoals Latijns–Amerika deden de beurzen een flinke stap terug. Wall Street opende dinsdag gelijk met een stevig verlies, dat in de loop van de dag alleen maar verder opliep.
Van invloed op de handel in New York was ook een tegenvallend cijfer over de orderontvangst voor duurzame goederen, zoals vliegtuigen. Daar stond tegenover dat het consumentenvertrouwen in de VS hoger was dan verwacht. Dat laatste nieuwtje bleef bij de beleggers echter niet lang hangen.
De aandelenbeuzen in Azië hebben woensdag na opening flink verloren. In Tokio verloor de Nikkei–index in het eerste half uur van de handel woensdag bijna 700 punten ofwel 3,81 procent. Aan het eind van de ochtendhandel stond de Nikkei nog op een verlies van 644 punten (3,56 procent).
Ook andere effectenbeurzen in de regio deelden in de malaise. In Hongkong zakten de koersen direct met 3,58 procent. De Hang Seng Index ging 720,9 punten onderuit. De effentenbeurs van Sjanghai opende 1,35 procent lager, terwijl de KOSPI–index in Seoul in de eerste vijftien minuten van de handel 57,10 punten ofwel 3,93 procent verloor. Singapore’s Straits Times Index ging 4,82 procent ofwel 155 punten onderuit bij de opening. In Sydney maakte de SP/ASX 200 zijn grootste val in zes jaar met een verlies van 206 punten (3,45 procent) in het eerste half uur.