VN houdt toezicht bij graafwerk Tempelberg
JERUZALEM - De Unesco, een afdeling van de Verenigde Naties, zendt een delegatie naar Jeruzalem om toe te zien op de graafwerkzaamheden die worden uitgevoerd bij de Tempelberg.
Dat meldt het Israëlische dagblad Haaretz. De leider van de delegatie is de bekende Francesco Bandarin. Volgens Bandarin zal de delegatie alles in het werk stellen om de spanningen die door de graafwerkzaamheden zijn ontstaan tussen Joden en Arabieren te verminderen.Israël begon de graafwerkzaamheden bij de zogenaamde Mugrabipoort enkele weken geleden. De Mugrabipoort is de enige poort tot het tempelplein die beheerd wordt door Israël. Een paar jaar geleden werd de wal die vanaf het plein bij de Klaagmuur naar de poort leidt, ernstig beschadigd door een sneeuwstorm. Israël bouwde vervolgens een houten noodbrug om toch een verbinding te hebben met de Mugrabipoort.
Nu onlangs besloten is om de wal te herstellen, is Israël begonnen met graafwerkzaamheden op de plaats waar ondersteunende pilaren aangebracht moeten worden. In de moslimwereld heeft dit geleid tot een storm van protest. Moslims zijn namelijk van mening dat Israël de fundamenten van de op de Tempelberg gelegen al-Aqsamoskee willen beschadigen.
De Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem is zowel voor Joden als moslims een heilige plaats. Voor de Joden omdat op hier ooit de tempel stond. Voor moslims is de plaats heilig omdat de profeet Mohammed volgens de overlevering vanaf deze berg ten hemel zou zijn gevaren.
In 1967 veroverde Israël in de Zesdaagse Oorlog ook het oosten van Jeruzalem, inclusief de Oude Stad en de Tempelberg. Enkele dagen later werd het beheer over deze plaats met twee grote moslimheiligdommen -de Rotskoepel en de al- Aqsamoskee- overgedragen aan de Wakf, een islamitische raad die onder toezicht kwam te staan van Jordanië. Formeel behield Israël alleen de sleutels van de Mugrabipoort, waardoor op gezette tijden toeristen en Joden worden toegelaten tot de Tempelberg.
De Unesco, opgericht in 1945, is een wereldwijde organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met onderwijs, cultuur, wetenschap en communicatie. Belangrijk doelen zijn het kweken van begrip tussen volkeren onderling en de overdracht van kennis tussen landen.