Kerk & religie

Kazachstan werkt aan religiewet

ASTANA - Kazachstan heeft plannen om de vrijheid van godsdienst verder in te perken. Een wetsontwerp voorziet in een verbod op alle niet-geregistreerde religieuze activiteiten. Geregistreerde gemeenten met minder dan vijftig leden zullen niet langer godsdienstige lectuur mogen publiceren of importeren, openlijk samenkomsten beleggen of welzijnswerk verrichten.

Kerkredactie
26 February 2007 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:33

Dat meldt de Noorse nieuwsdienst Forum 18 op zijn website. Forum 18 is in het bezit van een afschrift van het wetsvoorstel, waarin staat dat alle niet-geregistreerde gemeenten geen religieuze activiteiten meer mogen ontplooien.Volgens artikel 4.3 van het voorstel houdt een geregistreerde religieuze groepering met minder dan vijftig leden wel het recht samenkomsten te beleggen en -alleen de leden- godsdienstonderwijs te geven. Een dergelijke gemeente mag echter geen religieuze lectuur verspreiden, openbare bijeenkomsten beleggen, financiële hulp ontvangen of welzijnswerk verrichten.

Het wetsvoorstel voorziet verder in meer macht voor het Comité van Godsdienstzaken. Dat moet voortaan toestemming geven aan buitenlanders om voor te gaan in lokale gemeenten. Voor de bouw van een kerk of moskee is eveneens een fiat nodig.

De regering van Kazachstan acht wijziging van de huidige godsdienstwetgeving noodzakelijk. Volgens Amanbek Mukhashev, hoofd van het Comité van Godsdienstzaken van het ministerie van Justitie, is de huidige wet uit 1992 aan herziening toe.

Tegenover Forum 18 gaf hij aan dat „vertegenwoordigers van de verschillende godsdiensten” de tekst van het wetsvoorstel krijgen toegestuurd en dat zij „een maand de tijd krijgen” daarop te reageren. Als vervolgens het parlement akkoord gaat, kan de president zijn handtekening zetten.

Een groot aantal wetenschappers, mensenrechtenactivisten en woordvoerders van religieuze minderheden heeft het wetsvoorstel inmiddels veroordeeld. De Kazachstaanse hoogleraar rechtsgeleerdheid Roman Podoprigora vindt het „zeer alarmerend” dat in het voorstel voor een nieuwe godsdienstwet niets staat vermeld over de procedure waarmee gemeenten zich kunnen registreren. Onder de huidige wetgeving is het met tien mensen mogelijk een nieuwe gemeente te stichten.

De nieuwe godsdienstwet kan grote gevolgen hebben voor de protestantse gemeenten in Kazachstan. De meeste kerken tellen minder dan vijftig leden.

Aleksandr Klyushev, hoofd van het Verband van godsdienstige organisaties in Kazachstan, ziet de plannen als een „strenge restrictie” van de rechten van protestanten. Het wetsvoorstel valt volgens hem ook ongunstig uit voor hare krisjna’s, van wie acht van de tien geregistreerde gemeenschappen minder dan vijftig leden tellen. Gemeenten van Jehova’s Getuigen zijn in de meeste gevallen groter.

Zoals dat ook bij eerdere aanscherpingen van de godsdienstwet het geval was, is de Russisch-Orthodoxe Kerk positief over de voorgenomen maatregelen. Wat haar betreft hadden die nog strenger mogen zijn.

„Het wetsvoorstel zal leden van sekten zeker moeilijkheden bezorgen”, verwacht aartspriester AleksandrIvlev, woordvoerder van de Russisch-Orthodoxe Kerk. „Maar jammer genoeg niet zo veel moeilijkheden als we wel zouden willen.” Orthodoxen hebben volgens hem niets te vrezen van een nieuwe godsdienstwet.

Stichting Friedensstimme maakt zich grote zorgen om de situatie in Kazachstan. Vanwege de toenemende druk op niet-geregistreerde baptisten in dit land om hun gemeente te laten registreren bij de overheid heeft de stichting een schrijfactie op touw gezet. Ze wil de overheid in Kazachstan wijzen op de discrepantie tussen recent aangenomen wetten en de grondwettelijke vrijheid van godsdienst in het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer