Meer griep, maar nog geen epidemie
UTRECHT - Het aantal gevallen van griep neemt toe in Nederland, maar een epidemie blijft nog uit. Huisartsen rapporteren 51 op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden.
Het aantal mensen met griep lag de afgelopen week duidelijk hoger dan voorgaande weken, zo blijkt uit metingen van het instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel. Pas bij griepklachten bij 60 op de 100.000 inwoners is sprake van een epidemie. In vijf van de zestien monsters (31 procent) van patiënten met griepachtige klachten werd het influenzavirus (type A) vastgesteld. Griep werd het meest gezien in de jongste leeftijdsgroep (van 0 tot 4 jaar). In het westen van het land komen de meeste gevallen van griep voor. Mogelijk is er al dagen sprake van een epidemie. Veel mensen komen niet bij hun huisarts met griepverschijnselen.Ondanks het officieel uitblijven van een epidemie trekt farmaceut Roche aan de bel over de het gebrek aan kennis van Nederlanders over griep. Uit een onderzoek van Roche onder ruim 1200 mensen blijkt dat de ziekte regelmatig wordt verward met een onschuldige verkoudheid. Ook worden de gevolgen van griep ernstig onderschat.
Bijna driekwart van de bevolking denkt dat elk jaar minder dan 500 mensen sterven aan de gevolgen van griep. In werkelijkheid overlijden er jaarlijks 1000 tot 2000 mensen aan de ziekte. Van de ondervraagden zegt 27 procent het afgelopen jaar griep te hebben gehad, terwijl in werkelijkheid maar 10 procent besmet was met het influenzavirus.
Uit het onderzoek van Roche blijkt verder dat de helft van de Nederlanders meent dat een loopneus bij griep hoort. Een loopneus is echter juist typerend voor verkoudheid.
Ruim 40 procent is ervan overtuigd dat gezond eten en vitaminepillen slikken voldoende bescherming biedt. Zo’n 49 procent is van mening dat griep te voorkomen is door goede ventilatie.
Meer dan driekwart vindt onder de dekens kruipen en uitzweten de beste remedie tegen de ziekte. Meer dan 78 procent gaat dan ook niet naar de huisarts bij een griepje.