Betoging NVU in Doetinchem wekt woede
DOETINCHEM - Een betoging van de extreem rechtse Nederlandse Volksunie (NVU), zaterdag in het centrum van Doetinchem, is rumoerig verlopen. Hoewel het Nijmeegs comité Stop Extreem Rechts een eerder aangekondigde protestmars had afgeblazen, bracht de betoging een woedende menigte van ruim honderd tegendemonstranten op de been.
Politie en mobiele eenheid waren met 200 man vertegenwoordigd om beide groepen uit elkaar te houden. Dat lukte, zodat een handgemeen uitbleef en beide groepen elkaar slechts belaagden met dreigementen en gescheld.Kort na enen kregen de 110 NVU-betogers, die zich verzameld hadden op het industriegebied achter het station, het sein hun demonstratie te starten. Vrijwel direct daarna draaiden gealarmeerde agenten dit besluit weer terug. Niet-georganiseerde tegendemonstranten, allochtone jongeren en winkelend publiek verrasten de politie door aan het begin van de Terborgseweg massaal samen te scholen. Het bevel zich te verspreiden en de route vrij te maken, haalde niets uit.
Enkele tientallen ME’ers sloten deze groep van ruim honderd personen in. Ruim vijftig van hen werden daarna per bus afgevoerd naar het huis van bewaring in de Doetinchemse wijk De Kruisberg. Behalve de arrestatie van deze groep verrichtten speciale eenheden in burger nog een kleine tien aanhoudingen, waarbij betogers in de boeien werden geslagen. Zij werden aangehouden wegens het beledigen van ME’ers, het opjutten van medestanders en het dreigen met fysiek geweld.
De rechts-extremisten kregen na het insluiten van de tegendemonstranten alsnog toestemming te vertrekken, zij het onder nog strengere politiebewaking en via een alternatieve route. ME’ers te voet en te paard voerden hen niet zoals eerder gepland over de Terborgseweg, maar via de Stationstraat en de Melkweg over het industriegebied naar het stadhuis.
Daar wachtte een nieuwe confrontatie, nu met een tierende menigte van veel allochtone maar ook autochtone tieners en jongeren. Opvallend veel passanten, die eerder in het winkelgebied rondliepen, sloten zich bij deze groep aan.
De NVU-betogers schreeuwden in het Duits de leuzen: ”Hier marcheert de nationale verzetsgroep” en: ”Nationaal verzet, laat je niet verbieden”. De tegendemonstranten scandeerden daarop luidkeels: ”Doetinchem, nazivrij”.
NVU-voorman Constant Kusters, die zijn toespraak twee keer moest onderbreken om zijn door de regen doorweekte paperassen te rangschikken, werd ononderbroken door de joelende menigte uitgejouwd en uitgefloten. Het dankwoord dat hij richting het publiek uitsprak, werd beantwoord met massaal opgestoken middelvingers en hoongelach.
Na zijn opmerking: „Laten we nu even pauzeren, dan gaan we zo verder” besloot de politie de NVU-betogers weer richting het station te dirigeren. De tegendemonstranten begeleidden hen al jouwend tot halverwege het industriegebied, waar ze door de ME tot staan werden gebracht.
Burgemeester Kaiser veroordeelde na afloop van de betoging het optreden van de tegendemonstranten. Hij zei dat de vrije burgers van de vrije stad Doetinchem die zaterdag gezien hebben dat democratie en het recht op vrije meningsuiting consequenties heeft.
Kaiser: „De verontwaardiging onder de burgers van Doetinchem over de NVU-betoging is mij niet ontgaan. Ik benadruk echter dat wij hebben de betoging in samenspraak met onder andere Joodse organisaties hebben ingeperkt. Wij waren er scherp op ingesteld dat de betoging volgens de wet verliep.
Desondanks heeft men het nodig geacht ons met geweld bij het uitoefenen van onze taak te hinderen. Ik roep iedereen die verontwaardigd is over de NVU-betoging op hierbij stil te staan.”
Alle arrestanten zijn intussen weer vrij. Ongeveer acht personen kregen volgens een woordvoerster van het openbaar ministerie een dagvaarding mee voor zware belediging van een agent, voor verzet bij arrestatie of voor opruiing.
Ongeveer dertig arrestanten kregen een boete, meestal voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Drie zaken werden geseponeerd en de rest van de arrestanten, ongeveer twintig, is niets ten laste gelegd.