Cheney: Nederlaag in Irak opsteker voor terrorisme
SYDNEY - Een nederlaag van de Verenigde Staten in Irak luidt een nieuw tijdperk van wereldwijd terrorisme in. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney vrijdag gezegd tijdens een bezoek aan Australië.
Als jihadstrijders in Irak de overwinning boeken, gaan ze op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ze zullen dan de taliban in Afghanistan gaan helpen en onrust zaaien in het Midden-Oosten. Om op de lange termijn de eigen veiligheid te garanderen, moeten de Verenigde Staten hen bestrijden, zei Cheney.Militair specialisten zeggen dat de Britse terugtrekking uit Irak niet is ingegeven door successen, maar juist door politiek en militair falen, aldus de Britse krant The Independent gisteren. Premier Blair gaf juist als reden voor de terugtrekking dat de Iraakse autoriteiten in de zuidelijke stad Basra zelf in staat zijn de orde te handhaven.
„Het zuiden is geen gezagsgetrouwe regio, maar is instabiel, verdeeld, wetteloos en wordt geregeerd door een kleptocratie”, luidt de vernietigende conclusie van het toonaangevende Washington Institute for Near East Policy.
Lokale milities staan vaak niet alleen los van de nationale overheid, maar zelfs niet onder controle van hun vermeende bazen in Bagdad. De werkelijke macht ligt bij „goedbewapende politiek-criminele maffiosi, die zowel de centrale overheid als het volk buiten de macht houden.” De milities bestrijden elkaar hevig om de opbrengsten uit de roof van olie en olieproducten, aldus de opstellers van het rapport, Michael Knights en Ed Williams.
Volgens Anthony Cordesman van het Center for Strategic and International Studies zouden de Britten in de tweede helft van 2005 de controle hebben verloren over hun zone. In plaats van de regio rond Basra onder het centrale gezag van de regering in Bagdad te krijgen, is de controle over het gebied stevig in handen van de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (Sciri) en de zogenoemde sadristen.