„Te weinig toezicht op rampenplannen”
DEN BOSCH (ANP) - Noord-Brabant houdt onvoldoende toezicht op rampenplannen. Dat concludeert de Zuidelijke Rekenkamer in een rapport dat vrijdag is verschenen.
De Rekenkamer heeft van september tot begin november onderzocht of de provincie handelt volgens de Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding (WKR), die sinds medio 2004 van kracht is. De onderzoekers concluderen dat Gedeputeerde Staten verzuimen om gemeentelijke rampenplannen en regionale beheers- en calamiteitenplannen systematisch te toetsen, wat volgens de WKR wel verplicht is.Ook een goed functionerend en controleerbaar registratiesysteem ontbreekt. Verder is de toetsing van de rampenplannen over diverse ambtelijke niveaus verdeeld, waardoor het overzicht ontbreekt of de regels daadwerkelijk worden nageleefd.
Het provinciebestuur is in verlegenheid gebracht door de nota. Commissaris van de Koningin Maij-Weggen, die bestuurlijk verantwoordelijk is voor het toezicht, heeft donderdagavond -nog voor het verschijnen van het rapport- de fractievoorzitters van de Provinciale Staten telefonisch op de hoogte gebracht. Zij vindt dat de Rekenkamer een verkeerd beeld schetst.
Volgens de woordvoerder van Maij-Weggen gaat het slechts om kleinigheden die de vergaande conclusies niet rechtvaardigen. „We hebben het administratieve toezicht wel degelijk op orde. Alleen ontbreekt op sommige formulieren een stempel. In een ander geval hebben we negentien rampenplannen groepsgewijs goedgekeurd, terwijl voor elk plan apart een bevestiging nodig was geweest.”
Directeur P. de Kroon van de Zuidelijke Rekenkamer vindt dat Maij aan politieke stemmingmakerij doet en voor haar beurt heeft gereageerd. „Het zou netjes zijn geweest als ze eerst de Statenleden een oordeel had laten vellen. Het rapport is voor hen bedoeld.”
De Kroon is verbaasd dat Maij het onderzoek te beperkt vindt voor het trekken van kritische conclusies. „We hebben het onderzoek volgens de normen verricht die eerder door de provincie zijn opgesteld.”
De WKR is ingesteld na de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam. De wet moet de voorbereiding op rampenbestrijding verbeteren. Goede planvorming door bestuur en hulpverleningsdiensten is een van de vereisten, evenals accuraat toezicht op de rampenplannen.