Economie

AFM wijst louche aanbieders de deur

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) treedt hard op tegen aanbieders van beleggingen in onder meer tropisch hardhout en agrarische producten, zoals tropische vruchten en wijnen. De aanbieders krijgen bijna nooit een vergunning om hun producten in Nederland aan te bieden.

23 February 2007 20:29Gewijzigd op 14 November 2020 04:33

Dit blijkt uit gegevens die de AFM vrijdag verstrekte.Bij de toezichthouder zijn vorig jaar 44 aanvragen binnengekomen voor een vergunning voor zogenoemde beleggingsobjecten. Slechts één partij heeft tot dusver een vergunning bemachtigd. Veertien aanbieders hebben zich al teruggetrokken na tussenkomst van de AFM en bij zeven is de toezichthouder voornemens om de aanvraag af te wijzen.

„Voor het merendeel van de aanbieders ziet het er niet goed uit”, zei een woordvoerster van de AFM. Volgens haar kleven er ook na het verstrekken van een vergunning nog grote risico’s aan het beleggen in tropisch hardhout en agrarische producten. Dit komt door de aard van de producten en het feit dat het geld vooral in het buitenland wordt belegd.

De AFM heeft bij een aantal aanbieders ook geconstateerd dat maar 50 tot 60 procent van het ingelegde geld wordt geïnvesteerd in het beleggingsobject. De rest gaat onder meer op aan management- en administratiekosten. Daarnaast worden beloofde rendementen soms onvoldoende onderbouwd.

De AFM schat dat er in Nederland ongeveer 500 miljoen euro is geïnvesteerd in beleggingsobjecten. De aanbieders richten zich vooral op particulieren.

Beleggingsfondsen die geld steken in de productie van tropisch hardhout zijn al jaren omstreden. Door de komst van de Wet op het financieel toezicht (Wft), die op 1 januari in werking is getreden, zijn aanbieders verplicht een vergunning aan te vragen.

De fondsen mogen na afwijzing van de aanvraag hun producten niet meer aanbieden in Nederland. De AFM gaat particulieren actief waarschuwen tegen deze fondsen als blijkt dat die toch nog beleggers werven. Particulieren moeten zelf echter ook goed nagaan of zij wel met de aanbieders in zee willen gaan, aldus de AFM-woordvoerster.

De AFM handelt alle vergunningsaanvragen nog dit jaar af. Tot dusver zijn onder de nieuwe wetgeving ongeveer 8000 vergunningen verstrekt aan dienstverleners die financiële producten aanbieden.

Zeventien aanvragen zijn afgewezen. Bij 600 instellingen heeft de toezichthouder het voornemen om geen vergunning toe te wijzen. In 680 gevallen is de aanvraag ingetrokken. In achttien gevallen leidde een ingreep van de AFM tot het staken van de activiteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer