Kerk & religie

IZB denkt na over zending in Second Life

AMERSFOORT - Zendingsorganisatie IZB bezint zich op eventuele evangelisatieactiviteiten in de virtuele wereld Second Life.

Kerkredactie
23 February 2007 19:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:33

Dat maakte directeur ds. D. Ph. C. Looijen vrijdag desgevraagd bekend. „Vanuit het bestuur kwam enige tijd geleden de vraag op of we in die wereld niet present moeten zijn met het Evangelie”, aldus de predikant-directeur.Aanvankelijk leefde het verschijnsel Second Life niet bij de zendingsorganisatie. „Die wereld was ons toch te onrealistisch. Maar nu ook banken en gemeenten zich er gaan vestigen, heeft het wel degelijk onze aandacht.”

Second Life, ontworpen in 2003, is een computerprogramma waarin mensen hun eigen wereld met zelfbedachte personages kunnen creëren.

Pastoraal gezien is de virtuele wereld een interessante plek voor evangelisatiewerk, meent ds. Looijen. „We hebben daar toch te maken met mensen die op zoek zijn. Als wij hun het Evangelie kunnen bieden, zou dat heel mooi zijn.”

Concrete plannen heeft de IZB echter nog niet. Technisch zouden aan eventuele zendingsactiviteiten veel haken en ogen zitten. Bovendien zouden er medewerkers permanent aan het werk moeten gaan. „Het is de vraag of wij dat kunnen realiseren”, aldus ds. Looijen. „Daar moet je met meerdere organisaties over nadenken.”

De organisatie wil eventuele zendingsactiviteiten bovendien op een vernieuwende, creatieve manier presenteren. „We willen een grote ontvankelijkheid creëren, een alternatief bieden zonder moralistisch te zijn. Over zo’n nieuwe werkwijze moet wel goed nagedacht worden.”

Een ander obstakel voor de IZB is dat deze zelf typisch een organisatie is die gemeenten assisteert en ondersteunende diensten verleent. „Wij zijn een tweedelijnsorganisatie, terwijl we ons hier bezighouden met een eerstelijnsvraagstuk”, aldus de IZB-directeur. „Op het moment dat er eventuele plaatselijke initiatieven worden genomen, kunnen wij in actie komen en gemeenten assisteren.”

De IZB-directeur denkt overigens dat het met de opkomst van Second Life in Nederland in vergelijking met Aziatische landen nog redelijk meevalt. „Daar is de populariteit enorm. De samenleving in de steden is er nog individualistischer dan de onze. Sociaal en psychisch is er veel eenzaamheid, mensen zoeken daar nog meer naar houvast en identiteit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer