Crisis in Kampen om Sailzondag
KAMPEN - Met meerderheid van stemmen heeft de gemeenteraad van Kampen donderdag zijn afkeuring uitsproken over de verlening van een vergunning voor vier kermisattracties op zondag tijdens Sail Kampen. Burgemeester Oosterhof zegt zich nu te beraden op zijn positie.
De fracties van SGP, ChristenUnie en Gemeente Belang Kampen dienden een motie van afkeuring in. „Het handelen van de burgemeester is bestuurlijk correct, maar we betreuren het dat de burgemeester de publieke kant van de zaak niet bij zijn besluit betrokken heeft. Hij is voorbijgegaan aan de gevoelens van de meerderheid van de burgers van deze gemeente. Dat betreuren wij ten zeerste”, zei Bakker namens de SGP-fractie.Volgens Schutte, fractievoorzitter van de ChristenUnie, zou het aantal activiteiten op zondag tijdens Sail 2004 als leidraad gelden. Dat aantal is nu uitgebreid. „Daardoor is onvoldoende recht gedaan aan het evenwicht van voor- en tegenstanders van het respecteren van de zondagsrust. We kunnen daar niets anders dan onze afkeuring over uitspreken.”
Voordat de motie in stemming kwam, zette de burgemeester zijn besluit nog eens uiteen. „Rust op zondag wordt niet onacceptabel verstoord nu het meeste lawaai komt van een eerder door de raad geaccepteerde activiteit als een gospelpodium. De vier attracties verstoren minder, gelet op de geluidsproductie. Zo kan de zondag door iedereen beleefd worden op zijn wijze, al dan niet als christelijke feestdag. Te veel ben ik in de discussie voorafgaande aan de vergunningverlening gestuit op de redenering: wij zijn tegen kermisattracties op zondag, dus kun je dat niet toelaten. Dit heeft tendensen in zich die wij in andere culturen haarscherp weten te duiden”, aldus Oosterhof.
Treep, fractievoorzitter van het CDA, liet weten dat de raad boter op het hoofd heeft. „De evenementennota in deze gemeente komt maar niet van de grond. Moet je daarop één persoon afrekenen?”
Ook de fracties van PvdA, Kijk op Kampen en VVD vinden dat de gemeenteraad de hand in eigen boezem moet steken. Daarmee was ook fractievoorzitter Prick van GroenLinks het roerend eens. „Dit is een beschamende vertoning. Het gaat over iets waarover we zelf in gebreke zijn geweest.”
Met veertien stemmen voor en twaalf tegen de motie van afkeuring gaat de burgemeester nu de tijd nemen om na te denken over zijn positie. „Ik leg de uitkomsten voor aan de commissaris van de Koningin van Overijssel en ga hem om advies vragen.”
Volgens Oosterhof speelt er veel meer dan alleen de vergunning voor Sail. „Het gaat om vier sullige attracties die gedurende drie uurtjes dat er geen kerk is op zondag worden opengesteld. Zelfs dat kan al niet in deze gemeente. Het gaat dus niet om de hinder die mensen daar van hebben, maar puur om het halen van het eigen gelijk.”
Nog een reden om zijn positie te heroverwegen is de toenemende psychische druk die hij de laatste weken ondervond voorafgaand aan zijn besluit. Die druk werd volgens Oosterhof uitgeoefend door verschillende politieke partijen. „Ik kwam hierdoor steeds eenzamer te staan.”
Donderdag kreeg zowel de burgemeester als de gemeenteraad ook een brief van de kerkenraad van de hervormde gemeente binnen de PKN met daarin een beroep om de activiteiten af te gelasten. Volgens de kerkenraad zou het organiseren van de kermis leiden tot een verstoring van de „door ons zo kostbaar geachte rust en stilte in de lijdenstijd.” De kerkenraad zegt daarin bovendien „geschokt” en „ontstemd” te zijn over het voornemen om kermisattracties op zondag op te stellen.