Economie

Prijsvechter Arriva krijgt klap na klap

HEERENVEEN (ANP) - Het openbaarvervoersbedrijf Arriva is de laatste maanden vaak in het nieuws met incidenten. Zo kreeg de onderneming boetes wegens haperende dienstregelingen in Dordrecht en in Noord-Nederland, staakte ontevreden personeel in Noord-Brabant en verliep een keuring van bussen afgelopen weekeinde ronduit slecht.

22 February 2007 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 04:32

Het bedrijf maakte donderdag op het hoofdkantoor in Heerenveen de resultaten bekend van een onderzoek naar de veiligheid van de bussen. Zaterdag voerde de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) een onaangekondigde controle uit op 22 bussen van Arriva in Noord-Brabant. Op een na werden alle bussen afgekeurd omdat ze niet veilig waren.De defecte bussen hadden in de afgelopen maanden al een veiligheidsinspectie ondergaan en toen wel het predicaat veilig gekregen. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Arriva kan op basis van de rapportage maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.

Het van oorsprong Britse Arriva geldt als een prijsvechter die in de afgelopen negen jaar is uitgegroeid van een nieuwkomer op de Nederlandse markt voor openbaar vervoer tot een van de gevestigde namen. Op dit moment vervoeren 700 bussen en 60 treinen -merendeels geleased van NS- jaarlijks ongeveer 50 miljoen reizigers. Er werken ongeveer 3500 mensen bij Arriva Nederland.

Het bedrijf laat niets los over de omzet en de winst. „We zijn onderdeel van een Engelse beursgenoteerde onderneming en kunnen daar helaas geen mededelingen over doen”, aldus de woordvoerster van Arriva Nederland.

Arriva kreeg in het voorjaar van 1998 voor het eerst voet aan de grond in Nederland, in Limburg. Dat gebeurde met de aankoop van de Nederlandse tak van het Amerikaanse bedrijf Vancom, destijds betrokken bij het eerste experiment met concurrentie in het stads- en streekvervoer.

De afgelopen jaren sleepte Arriva diverse concessies voor het openbaar vervoer in de wacht. Inmiddels is de onderneming actief in (delen van) Groningen, Drenthe, Friesland, Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant, de Drechtsteden en de eilanden Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer