Buitenland

Overzicht buitenlandse troepen Irak

AMSTERDAM (AP) – In verband met de aangekondigde reductie van Britse troepen en terugtrekking van Deense –en waarschijnlijk ook Litouwse– troepen in Zuid-Irak volgt hier een overzicht van de bijdragen aan de door de VS geleide buitenlandse coalitie in Irak.

21 February 2007 19:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:32

Albanië: 120 non-combattante manschappen die vooral dienst doen bij de bewaking van de luchthaven van Mosul; geen plannen voor terugtrekking.Armenië: 46 soldaten die dienst doen onder Pools commando; missie verlengd tot eind dit jaar.

Australië: Rond 550 soldaten, die helpen met het trainen van Iraakse veiligheidstroepen in twee zuidelijke provincies.

Azerbeidzjan: 150 man, vooral ingezet als bewakers, voor patrouilles en bij een dam in de buurt van de plaats Hadid; geen plannen voor terugtrekking.

Bosnië-Herzegovina: 36 soldaten.

Bulgarije: 155 man, ingezet bij de bewaking van een vluchtelingenkamp ten noorden van Bagdad; missie woensdag met een jaar verlengd.

Denemarken: 530 man in de zuidelijke stad Basra; worden voor augustus teruggetrokken, zei Deense premier Rasmussen woensdag.

El Salvador: 380 soldaten voor vredeshandhaving en humanitaire taken in Hillah; geen onmiddellijke plannen voor terugtrekking.

Estland: 34 man onder Amerikaans bevel in Bagdad.

Georgië: Ongeveer 900 man onder Amerikaans bevel in Baqouba; geen plannen voor terugtrekking of reductie.

Groot-Brittannië: 7100 man in Zuid-Irak; 1600 daarvan worden de komende maanden teruggetrokken, zei premier Blair woensdag.

Kazachstan: 27 geniesoldaten; geen plannen voor terugtrekking.

Letland: 125 soldaten, die onder Pools bevel dienen in Diwaniyah.

Litouwen: 53 soldaten die dienen in het Deense contingent bij Basra en 7 officieren die elders Iraakse soldaten trainen. Litouwen liet woensdag weten ‘ernstig te overwegen’ de 53 terug te trekken.

Macedonië: 40 man voor beveiligingsdiensten in Taji, 70 kilometer ten noorden van Bagdad.

Moldavië: 11 explosievendeskundigen; missie loopt af in juli.

Mongolië: 160 man; geen plannen voor terugtrekking.

Nederland: 15 man als onderdeel van NAVO-missie voor politietraining; geen plannen voor terugtrekking.

Polen: Negenhonderd non-combattante manschappen; Polen voert bevel over multinationale strijdmacht ten zuiden van Bagdad; missie verlengd tot eind van dit jaar.

Roemenië: ongeveer 600 manschappen, de meesten in het zuiden dienend onder Brits bevel, de rest –enkele tientallen inlichtingenofficieren– ten noorden van Bagdad. Premier Tariceanu wil hen terugtrekken.

Slovenië: 4 instructeurs die Iraaks veiligheidspersoneel trainen.

Zuid-Korea: 2300 man in de Noord-Iraakse stad Irbil; plannen voor terugtrekking van 1100 man voor april; parlement wil dat alle troepen voor het eind van het jaar worden teruggetrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer