Binnenland

Gloeilamp raakt uit de gratie

DEN HAAG - De gloeilamp raakt steeds meer uit de gratie. De Tweede Kamer wil spaarlampen goedkoper maken. Australië verbiedt de oude energievreter na 2010. Ook België ziet wat in het Australische verbod.

W. van Hengel
21 February 2007 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:32

Greenpeace had het niet beter kunnen plannen. Dinsdag bracht de organisatie bijna duizend spaarlampen naar Schiermonnikoog. Scholieren hielpen mee de lampen onder de eilanders uit te delen, twee per huishouden. De actie vormde het slotstuk van de campagne ”Een miljoen spaarlampen”, een initiatief van Greenpeace en Philips. Philips wil graag afscheid nemen van de energieverslindende peertjes, maar verbindt daaraan wel de voorwaarde dat de concurrenten Osram en General Electric dat ook doen.Politici in binnen- en buitenland lopen steeds meer warm voor het terugdringen van de gloeilamp. Spaarlampen gebruiken minder dan een kwart van de energie van een gloeilamp, maar kosten algauw 8 euro, heel wat meer dan het klassieke peertje.

Een Kamermeerderheid wil spaarlampen echter goedkoper maken. PvdA-Kamerlid Samsom, oud-medewerker van Greenpeace, ziet het tijdpad al voor zich: het nieuwe kabinet moet zich ten doel stellen het aandeel van de gloeilamp binnen vier jaar tot nul terug te brengen. Dat zou kunnen door een extra milieuheffing op gloeilampen, subsidie op spaarlampen of een lager btw-tarief. Diverse mogelijkheden zijn inmiddels aangedragen door politici van CDA, PvdA en VVD.

Een Nederlands verbod op gloeilampen is volgens Samsom gezien de Europese regelgeving onmogelijk. Australië wil wel die kant op, zo liet de regering dinsdag weten bij monde van milieuminister Malcolm Turbell. Vanaf 2010 ligt de 125 jaar oude energievreter -als het aan Turbell ligt- niet meer in de winkels. Australië wil zo een bijdrage leveren aan de strijd tegen het broeikaseffect.

Het idee lijkt internationaal aan te slaan. De Belgische minister van Leefmilieu, Tobback, kondigde dinsdag tenminste aan een gelijkluidend voorstel in te brengen in de onderhandelingen over een nieuwe regering, die na de verkiezingen op 10 juni in België moet aantreden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer