Kerk & religie

Paus moet Duitse kerkleiders kiezen

RIJSWIJK (ANP) - De Duitse paus Benedictus XVI kan de komende tijd met benoemingen van nieuwe bisschoppen zijn stempel op de kerk in zijn geboorteland drukken.

20 February 2007 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:32

Een van de vier vacante bisdommen is het aartsbisdom München-Freising, dat Benedictus heeft geleid toen hij nog als Joseph Ratzinger bekendstond. Het wordt met Keulen tot de belangrijkste Duitse diocesen gerekend.Sinds hij in april 2005 tot paus werd gekozen, heeft Benedictus in zijn geboorteland drie bisschoppen benoemd. De keuzes gaven geen duidelijke richting aan. Alle hadden betrekking op bisdommen in Beieren. Walter Mixta ging van het kleine bisdom Eichstätt naar Augsburg. Eichstätt kreeg de abt van een benedictijnenklooster, Gregor Maria Hanke, als nieuwe bisschop. Hanke geldt binnen de bisschoppenconferentie als de belangrijkste pleitbezorger van een schoner leefmilieu. Hulpbisschop Norbert Trelle van Keulen werd bisschop van Würzburg.

De komende benoemingen in München-Freising, Speyer, Limburg en Görlitz kunnen volgens de Duitse krant Die Welt meer controverse oproepen. De meeste aandacht gaat uit naar München-Freising. Kardinaal Friedrich Wetter, die Ratzinger in 1982 opvolgde, wordt deze maand 79. De paus aanvaardde kortgeleden zijn ontslag. Een van de kandidaten voor zijn opvolging is de aartsbisschop van Bamberg, Ludwig Schick, maar mogelijk benoemt Benedictus een gerenommeerde hoogleraar in de theologie. De benoeming is mede daarom belangrijk, omdat de nieuwe aartsbisschop een goede kans maakt in 2011 kardinaal Karl Lehmann op te volgen als voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Ook de opvolging van de 75-jarige Franz Kamphaus als bisschop van Limburg kan veel reacties oproepen. Kamphaus, in wiens bisdom zowel Frankfurt als omvangrijke plattelandsgebieden liggen, gold als het sociale geweten van de Duitse kerk. Hij voerde een progressief beleid, waarbij leken binnen de kerk een grote verantwoordelijkheid kregen. Ook verzette hij zich ertegen dat de kerk zich terugtrok uit de staatsbureaus voor advies aan zwangere vrouwen, zoals het Vaticaan en conservatieve katholieken wilden. Na een lang gevecht kreeg hij gedaan dat het bisdom Limburg verklaringen mocht blijven uitgeven waarmee vrouwen ’ongestraft’ een abortus konden ondergaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer