Top Abbas en Olmert levert weinig op
JERUZALEM - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft maandag in een gesprek met de Palestijnse leider Mahmud Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert weinig vooruitgang geboekt in haar aangekondigde poging het vredesoverleg in het Midden-Oosten een nieuwe impuls te geven.
Na afloop van het 2,5 uur durend gesprek gaf alleen Rice een korte verklaring af, waarin zij de bijeenkomst als nuttig en productief omschreef. Olmert en Abbas zijn verder van plan elkaar spoedig weer te zien. De bewindsvrouw zei ook snel terug te keren naar de regio.Meer dan de afspraak over enige tijd weer bij elkaar te komen kwam er echter niet uit. Tekenend was dat Abbas noch Olmert naast Rice stond toen zij het verloop van de besprekingen in anderhalve minuut samenvatte en de conferentiezaal verliet zonder vragen van verslaggevers te beantwoorden.
Enige tijd na de persconferentie van Rice liet Olmert weten dat hij ondanks zijn misprijzen over de Palestijnse eenheidsregering de communicatielijnen met Abbas openhoudt, met name om de leefomstandigheden van Palestijnen te verbeteren.
Volgens de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zouden Abbas en Olmert het ook hebben gehad over de uitbreiding van het drie maanden oude staakt-het-vuren, zodat het naast de Gazastrook ook betrekking heeft op de Westelijke Jordaanoever.
Van het overleg maandag werd al niet veel verwacht, gezien de Amerikaanse en Israëlische ontevredenheid over de coalitieafspraken van Abbas’ Fatahgroep met de radicale groep Hamas. De VS en Israël willen alleen zaken doen met een Palestijnse regering die Israël erkent, geweld afzweert en bestaande vredesakkoorden accepteert. Het Palestijnse coalitieakkoord belooft slechts vroegere vredesafspraken te respecteren.
De VS en Israël praten wel met Abbas, maar meer dan een plichtmatig vasthouden van handen en glimlachen naar de fotografen kon er aan het begin van de besprekingen in Jeruzalem niet af.
Rice zei dat de drie leiders hun steun aan de zogenoemde routekaart voor de vrede hebben herbevestigd en het erover eens zijn dat een oplossing voor het conflict „niet bewerkstelligd” mag worden door geweld.
Leden van Hamas zeiden de top van maandag als een mislukking te beschouwen. De Palestijnse premier Ismail Haniyah van Hamas noemde de druk die de Verenigde Staten volgens hem op de Palestijnse regering, de president en het volk uitoefenen „verwerpelijk en onacceptabel.”
Olmert zette zondag de toon voor het beraad. Hij zei dat Israël en de VS geen zaken willen doen met de nog te vormen Palestijnse regering van nationale eenheid zolang Hamas de Joodse staat niet erkend, het geweld niet afzweert en oude akkoorden met Israël niet wil naleven.
Rice verklaarde pas met een oordeel te komen als de Palestijnse regering is gevormd. Hamas en Fatah van Abbas kwamen eerder deze maand in Mekka tot een akkoord om een nieuwe regering te vormen. Daarmee kwam een eind aan weken van hevig geweld tussen strijders van Hamas en Fatah.