Buitenland

Italië klaagt CIA-agenten aan wegens ontvoering

MILAAN - In Milaan zijn vrijdag 26 Amerikanen en 5 Italianen aangeklaagd in verband met de vermoedelijke ontvoering van een Egyptische terreurverdachte door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Buitenlandredactie
16 February 2007 21:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:32

Onderzoeksrechter Caterina Interlandi besloot vrijdag tot de vervolging. Het is de eerste rechtszaak over het omstreden CIA-programma waarbij verdachten worden overgebracht naar gevangenissen in het buitenland.Volgens het openbaar ministerie hebben de Italiaanse verdachten samengewerkt met de Amerikanen -op een na allemaal CIA-agenten- en de ontvoering bewerkstelligd van terreurverdachte Osama Mustafa Hassan Nasr, op 17 februari 2003 in Milaan.

Het is onwaarschijnlijk dat de Verenigde Staten de Amerikaanse verdachten zullen uitleveren aan Italië, als het land daartoe een verzoek indient. Italiaanse rechtbanken kunnen verdachten wel bij verstek veroordelen.

De zaak komt op 8 juni voor de rechter, tenzij het Italiaanse constitutioneel hof het proces opschort. De regering heeft het hof gevraagd te beoordelen of de aanklagers buiten hun boekje zijn gegaan door opdracht te geven telefoongesprekken van Italiaanse veiligheidsagenten af te tappen.

Onder de Italiaanse verdachten zijn een voormalig hoofd van de Italiaanse inlichtingendienst, Nicolo Pollari, en zijn voormalige plaatsvervanger Marco Mancini.

Nasr zou, nadat hij van straat was geplukt, naar de Amerikaans-Italiaanse vliegbasis Aviano zijn gebracht en vervolgens via de basis Ramstein in Duitsland zijn overgevlogen naar Egypte, waar hij zou zijn gemarteld. Hij kwam afgelopen zondag vrij uit Egyptische hechtenis.

Onder de Amerikaanse verdachten zijn onder anderen de chefs van de CIA in Rome en Milaan, respectievelijk Jeff Castelli en Robert Lady, en het hoofd beveiliging van de luchtmachtbasis.

De Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zeiden vrijdag dat het om een „binnenlandse Italiaanse zaak” gaat en dat er geen nader commentaar wordt gegeven. Washington gaf eerder wel toe in het geheim terreurverdachten te hebben overgebracht naar derde landen. De VS zeggen altijd tegen martelen te zijn. De toenmalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi zegt niets van de zaak te hebben geweten. Volgens Pollari bezit Berlusconi’s opvolger Romano Prodi geheime documenten die zijn onschuld bewijzen. De regering zegt dat de magistraten de geheimhoudingsregels hebben gebroken en heeft daarom een uitleveringsverzoek voor de Amerikaanse verdachten niet doorgestuurd naar Washington.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer