EU beschermt traditionele boerenkaas
DEN HAAG (ANP) - De ongeveer 350 traditionele kaasmakers kunnen opgelucht ademhalen nu de Europese Unie de boerenkaas wettelijk wil beschermen.
Het ministerie van Landbouw maakte vrjdag bekend dat de EU de boerenkaas heeft erkend als een gegarandeerde traditionele specialiteit. Door die erkenning mag alleen boerenkaas die volgens de traditionele bereidingswijze met rauwe melk op de boerderij is gemaakt ook echt als boerenkaas worden verkocht.De Bond van Boerderij Zuivelbereiders was bang uit de markt te worden gedrukt door concurrenten die goedkopere kaas maken van gepasteuriseerde melk. De bond voorzag dat dit zou gebeuren wegens een verdwijnende Nederlandse kwaliteitsregeling. In Nederland wordt jaarlijks bijna 6500 ton boerenkaas gemaakt.
In Nederland wordt al sinds de achtste eeuw kaas gemaakt. Gaandeweg werd de zuivel steeds minder op boerderijen en steeds meer in fabrieken bereid. Melk was langer onderweg en werd gepasteuriseerd, zodat die langer bruikbaar was. Voor de traditionele boerenkaas wordt echter nog steeds onbehandelde, rauwe melk gebruikt. Onbehandelde melk behoudt de oorspronkelijke smaak. De meeste bedrijven maken boerenkaas uit koemelk, maar ook de melk van geiten, schapen en buffels wordt benut.