Consument

”Spiegelbeeld” geeft structuur aan gesprekken over God

Een groepsgesprek over geloof houden is moeilijk. Veel mensen vinden het lastig hun gedachten en gevoelens over dit tere onderwerp ter sprake te brengen. ”Spiegelbeeld”, een spel dat eind vorig jaar verscheen, geeft structuur aan een gesprek over het beeld dat de deelnemers hebben van God.

Nelleke Scherpbier
16 February 2007 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:31

Kerkopkop, een bedrijf uit Kampen, lanceerde in 2005 zijn eerste product, het spel ”Ontmoeten”. Het is een spel dat tot doel heeft binnen tien minuten een open gesprek over geloven tot stand te brengen. De filosofie van Kerkopkop is dat er gezocht moet worden naar onderlinge verbondenheid binnen christelijk Nederland.Onlangs presenteerde Kerkopkop zijn tweede product, ”Spiegelbeeld”. Het spel kan worden gebruikt om groepsgesprekken over het beeld dat mensen hebben van God te doen ontstaan en te leiden. De website van het bedrijf omschrijft het als volgt: „In deze dagen waarin gesproken wordt over identiteit, waarin onderzoek wordt verricht welke godsbeelden nog leven, helpt Spiegelbeeld ons elkaar te verstaan.”

De bedenker van ”Spiegelbeeld”, Pieter Flach, een kerkelijk werker uit Nuenen, werkte al langer met kaartjes waarop teksten uit de Bijbel staan. Hij ondervond dat mensen met behulp daarvan gemakkelijker „met elkaar tot een zinvol gesprek komen over godsbeelden van vandaag.”

Verwarrend of verrassend
Het bord van ”Spiegelbeeld” is gemaakt naar een fresco van Michelangelo. Er staan vier vakken op afgebeeld; ze staan voor een waardevol, moeilijk, verwarrend of verrassend beeld van God. De spelers zitten in een kring om het bord heen. Speler 1 pakt een kaartje van de stapel en leest de tekst voor die daarop vermeld staat. De teksten op de kaartjes komen alle uit de Bijbel, voornamelijk uit de Nieuwe Bijbelvertaling en de Naardense Bijbel. De speler legt uit wat de tekst die hij zojuist voorlas voor hemzelf betekent. Hij legt het kaartje op een van de vier vakken en beargumenteert zijn keuze.

De volgende speler kan ervoor kiezen een nieuw kaartje te pakken, als hij het eens is met de categorisering van de voorgaande speler. Als hij er anders over denkt en vindt dat de tekst onder een andere noemer valt, verlegt hij het kaartje en verklaart waarom. Zo ontstaat, volgens de handleiding van ”Spiegelbeeld”, „tijdens het spel een soort ordening in de beelden die gebruikt worden om God te duiden.”

De bedenker heeft met zijn spel geen specifiek kerkgenootschap of geloofsrichting op het oog. De makers benadrukken dit in de meegeleverde tekst over de achtergrond van het spel. „Bij het maken van dit communicatieve instrument hebben we er nadrukkelijk op gelet dat het geschikt is voor alle kerken en instituties die de christelijke leer aanhangen.”

Vraagtekens
”Spiegelbeeld” is te gebruiken in groepen van verschillende groottes. Een groep van zeven personen is groot genoeg; wordt hij groter, dan verloopt het gesprek wellicht rommelig of onoverzichtelijk. Het spel is afgelopen als het laatste kaartje gedraaid is. Maar, zoals de gebruiksaanwijzing het verwoordt, „vaak zal dit eindpunt niet gehaald worden, als over de verschillende beelden voor God in de groep een gesprek ontstaat.” Tip is dan ook om van tevoren een gespreksduur van bijvoorbeeld een uur af te spreken.

”Spiegelbeeld” heeft 52 kaartjes en bevat teksten als „Hij die trouw is tot in eeuwigheid” (Psalm 146:6 NBV), „De Heer is een wrekende God, hij duldt niemand naast zich. De Heer is een woedende wreker, de Heer wreekt zich op zijn tegenstanders, hij richt zijn toorn op zijn vijanden” (Nahum 1:2, NBV) en „”Ik ben de Alfa en de Omega”, zegt God, de Heer, ”Ik ben het die is, die was en die komt, de Almachtige”” (Openbaring 1:8, NBV).

Het spel biedt wellicht een goede opening tot gesprek, en is ook te gebruiken op jeugdverenigingen en Bijbelkringen. De titel van het spel roept wat vraagtekens op: wiens spiegelbeeld wordt hier bedoeld? Als wij zelf in de spiegel kijken, wordt een bepaald ander beeld getoond dan waar het spel om gaat: het beeld van Hem Die volmaakt is. Niettemin is ”Spiegelbeeld” een bruikbaar spel, dat tot verrassende en verbindende gesprekken kan leiden.

Spiegelbeeld is in de christelijke boekhandel en via www.kerkopkop.nl verkrijgbaar voor € 21,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer