Economie

TPG Post wil duidelijkheid op postmarkt

Postbedrijf TPG Post is woensdagmorgen met plannen naar buiten gekomen voor een verdere liberalisering van de postmarkt. Met die plannen denkt het bedrijf de consument en de overheid meer duidelijkheid te kunnen geven over de ontwikkelingen op de Nederlandse markt.

ANP
21 August 2002 11:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:45

TPG kondigde in juni aan afspraken te willen maken met het nieuwe kabinet. Het postbedrijf wil weten waar het aan toe is, zodat het tijdig kan inspelen op eventuele nieuwe wetgeving. Een andere reden is het voornemen om het belang van de Nederlandse staat in TPG terug te brengen van 35 naar 10 procent.

TPG wil vanaf 2004 zijn monopolie op de bezorging van brieven tot 100 gram verkleinen naar brieven van maximaal 50 gram. De Europese Unie wil dat pas in 2006. De postmarkt mag van TPG open in 2007, mits het Verenigd Koninkrijk en Duitsland daarin meegaan. „Daarmee blijft Nederland vooroplopen met de liberalisering van de postmarkt, maar verliest het de rest van Europa niet uit het oog”, stelt het bedrijf. De concurrentie in Nederland loopt al ver voor op die in omringende landen. Hierdoor kunnen buitenlandse bedrijven wel in Nederland concurreren met TPG, terwijl het omgekeerde niet of veel beperkter mogelijk is.

Het aantal postvestigingen blijft volgens het TPG-plan de komende jaren zoals is afgesproken, maar tegelijkertijd wordt de dienstverlening vergroot. Zo komen er meer diensten voor ouderen, gehandicapten en inwoners van landelijke gebieden. Wat TPG betreft mogen concurrenten brievenbussen aan de weg plaatsen, zodat er een eind komt aan zijn monopolie. Ook kunnen concurrenten, tegen betaling, gebruikmaken van dezelfde postkantoren.

De consument krijgt meer keus, maar gaat volgens TPG tot 2007 niet meer betalen. TPG wil het tarief voor een brief in Nederland (39 eurocent) de komende vijf jaar één keer verhogen met ten hoogste de inflatie in die periode.

Tot slot meent TPG dat de postmarkt na de liberalisering een „normale bedrijfstak” is geworden en dat de huidige toezichthouder Opta „niet meer nodig is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer