Buitenland

Rwanda overweegt invoering geboortebeperking

KIGALI - De regering van Rwanda overweegt de invoering van een drastisch beleid om de sterke bevolkingsgroei in het kleine Centraal-Afrikaanse land aan banden te leggen. President Kagame heeft gezegd dat hij het aantal geboorten in Rwanda minstens wil halveren.

Van onze correspondent
15 February 2007 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 04:31

Op dit moment is de regering in overleg met kerkelijke leiders in Rwanda. Ze probeert vooral de invloedrijke Rooms-Katholieke Kerk zover te krijgen dat zij ten minste het nieuwe bevolkingsbeleid niet tegenwerkt.Na afloop van de genocide waarbij in 1994 ruim 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden vermoord, is de invloed van de kerk overigens afgenomen in Rwanda, doordat veel priesters en nonnen zich niet hebben verzet tegen de genocide, of er zelfs aan hebben meegewerkt.

Sommige kerkelijke leiders hebben al aangegeven dat zij wel iets zien in het voorgestelde beleid, maar dat zij nog wel moeite hebben met de wijze waarop geboortebeperking bereikt moet worden. Als de kerkelijke leiders voldoende meewerken, wil de regering kijken in hoeverre het nieuwe beleid moet worden vastgelegd in wetgeving, of dat de nadruk komt te liggen op overtuiging van de bevolking.

De afgelopen vijftig jaar is de bevolking van Rwanda verviervoudigd tot 8,8 miljoen mensen. Als vrouwen gemiddeld 6,1 kinderen blijven krijgen, zoals nu, is de bevolking in 2030 opnieuw verdubbeld.

Een van de redenen die aanstichters van de genocide destijds de Hutubevolking voorhielden, was dan ook dat er in het kleine land te veel mensen woonden. Na afloop van de genocide huldigde de nieuwe regering als tegenreactie het standpunt dat Rwanda groot genoeg is voor alle Rwandezen. Nu moet dezelfde regering de boodschap van familieplanning zien over te brengen.

Het zal nog een zware taak worden om de straatarme en traditionele plattelandsbevolking ervan te overtuigen dat het beter is voor het land als vrouwen gemiddeld drie kinderen krijgen in plaats van de huidige 6,1. Bovendien vonden en vinden veel Rwandezen dat zij de plicht hebben om via extra veel kinderen ervoor te zorgen dat de slachtoffers van de genocide en de daarop volgende bevrijdingsoorlog worden ’vervangen’.

Vanwege deze gevoeligheden hebben parlementariërs altijd tegen voorstellen gestemd die in de richting gingen van geboortebeperking. Bijna de helft van de huidige parlementariërs is echter vrouw. Juist zij tonen zich voorstander van maatregelen voor geboortebeperking. Dat het de regering menens is, blijkt ook uit een recent interview waarin president Paul Kagame zegt dat hij de komende maanden een vergaand programma bekend zal maken dat het doel heeft het aantal geboortes in Rwanda met minstens de helft te laten afnemen.

Sommige onderdelen van het programma zijn al bekend geworden. Alle bezoekers van ziekenhuizen of klinieken krijgen voorlichting over gezinsplanning. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgen gratis anticonceptiemiddelen aangeboden. Op alle scholen wordt aangepaste seksuele voorlichting gegeven.

Als geboortebeperking daadwerkelijk een plaats krijgt in de Rwandese wetgeving, is het daarmee het eerste Afrikaanse land dat probeert een limiet te stellen aan de omvang van gezinnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer